Една от 10 жени на възраст до 37 години има проблем с яйчниковия резерв

Скринингова кампания за безплатно изследване на репродуктивните възможности с мото "Твоите яйцеклетки са твоето утре" стартира в столицата

Янка Петкова 20 март 2023 в 17:44 1596 1

пресконференция

Снимка OFFNews

Отляво на дясно: д-р Явор Владимиров, Искра Донова, Иван Христов

Една на всеки 10 жени на възраст до 37 години им проблем с яйчниковия резерв, но не подозира. Ултразвукови и хормонални изследвания могат да ни информират за действителната възраст на яйчниците и да подпомогнат планирането на бременност.

Това стана ясно на пресконференция, с която стартира кампания за безплатни изследвания сред младите жени с мото "Твоите яйцеклетки са твоето утре".

Организатори са федерация "Български пациентски форум" и инвитро клиника "София". В рамките на инициативата момичета и жени на възраст до 37 г. ще могат безплатно да проверят своите репродуктивни възможности с изследване на яйчниковия резерв.

"Целта на кампанията е да информираме младите жени за ползите от това да проверят репродуктивното си здраве. Необходимо е да правим усилия, за да повлияем на здравния си статус, подчерта председателят на федерация "Български пациентски форум" Иван Христов и посочи, че инициативата ще продължи два месеца, прегледите ще се извършват в инвитро болница "София", с предварително записан час, а хормоналните изследвания, които също са безплатни, ще се извършват в лаборатории "Цибалаб".

"Темата е много актуална, тъй като безплодието е проблем на 10-15% от хората в репродуктивна възраст. Ако преди 15 години основна причина за безплодие бяха възпалителните заболявания в малкия таз, днес проблем е яйчниковият резерв, обясни акушер-гинекологът от болница "София" д-р Явор Владимиров.

Момичето се ражда с около 2 млн. фоликули, през пубертета те са 500 000, а с навлизането в менопауза броят им е около 1000. При 10-15% от жените още с раждането е предопределено да влязат по-рано менопуза. Философията на кампанията е да открием тези жени, за да са наясно с моментното си състояние и ако планират бременност да не я отлагат във времето. Ако е заложено жената да влезе в менопауза към 40-45-тата си година, функцията на яйчника започва да намалява около 13 години по-рано, каза д-р Владимиров и допълни, че скринингът ще установи дали астрономическата възраст на жената отговаря на възрастта на яйчниците ѝ.

По думите му първите симптоми за изчерпване на яйчниковия резерв са трудното забременяване и спонтанните аборти. Възможно е цикълът на жената да е редовен, да няма болести на половата система и въпреки това да има намален яйчников резерв, обясни специалистът. Той подчерта, че замразяването на яйцеклетки е възможност, от която жените трябва да се възползват в млада възраст, за да има добро качество на взетия материал.

Вредни фактори

Наследствеността е основен фактор. 50% от жените навлизат в менопауза във възрастта, в която това се е случило с майките им. Други фактори на вредно въздействие върху броя на яйцеклетките са околната среда и начина на живот, подчерта д-р Владимиров. "Стресът, на който сме подложени, химизацията на околната среда и храната са допълнителен негативен фактор за стареене на яйчника, поясни той.

Ако една жена е пушила поне 10 цигари в продължение на 10 г репродуктивната ѝ система остарява средно с 4 години, подчерта акушер-гинекологът. "Затлъстяването е част от ендокринологията на целия организъм. Всички негови хормони имат сложна комуникация и си влияят. Когато една система страда, страда и друга. Свръхтеглото е част от проблема на съвременния човек, което индиректно има отношение към репродукцията, каза д-р Владимиров.

Какво представляват изследванията

Безплатните прегледи включват ултразвуков преглед с три параметъра - обем на яйчника, брой фоликули и кръвоснабдяване. Прегледът се осъществява между 2 и 7 ден на менструалния цикъл. С кръвна проба се изследват три вида хормони. 

"Надявам се през тези два месеца много млади жени да се информират за състоянието на яйцеклетките си. Имам много приятели и познати, за които инвитро забременяването е последна възможност. Аз лично вече се изследвах и мога да потвърдя, че няма болезнени или неприятни процедури", каза актрисата Искра Донова, която е лице на кампанията, и призова младите жени да отделят час от времето си, за да знаят с какво време разполагат, за да планират бременност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

Чичо Джо

20.03 2023 в 19:07

Е какво сега, искате да кажете, че здравето има право да НЕ се съобразява с модерния феминизъм който повелява, че жената може да роди когато си иска и то АКО иска!
И да, накравя пак виновни ще бъдат мъжете ...