Бюджет НЗОК 2024: Без мораториум върху новите болници и централизиран търг за онколекарствата

OFFNews 18 декември 2023 в 14:29 2873 0

Народно събрание

Снимка БГНЕС

Парламентарно заседание

Окончателно приеха бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. С гласовете на ГЕРБ и ДПС отпадна предложението за налагане на мораториум върху финансирането на нови болници и медицински дейонсти от НЗОК през следващата година. Не бе прието и провеждането на централизиран търг за онколекарствата от НЗОК по предложение на ПП-ДБ.

В първоначалния вариант мораториумът, предложен от правителството, обхващаше финансирането на всички нови болници и медицински дейности, получили разрешение през новата година. При второто четене на бюджета Васил Пандов от ПП-ДБ предложи компромисен вариант, при който подобно финансиране се допуска за нови дейонсти, които не са били разкривани в дадена област до момента. Този вариант също не бе приет.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС беше отхвърлено и предложението Касата да провежда централизирания търг за онколекарства, което би прекратило порочната практика едно и също лекарство да се купува от различните болници на различна цена (понякога с до 20 пъти разлика).

При гласуването на второ четене депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев за пореден път обясни, че при сегашното положение две болници купуват едно и също онколекарство за 14 ст. на единица активно вещество и за 2,80 лв. единица активно вещество, което е разлика от 20 пъти. По оценка на финансовото министерство това генерира допълнителне разход за НЗОК между 60 и 100 млн. лв.

Над 8 млрд. лв. ще разпределя НЗОК

Бюджетът на НЗОК за 2024 г. е с рамка от 8.1 млрд. лв, от които почти половината: 3.5 млрд. лева са за болници, а над 2 млрд. лв. за лекарства. Ръстът спрямо тазгодишния бюджет е рекорден: над 1 млрд. лева повече.

Прегледите и дейностите при личните лекари и лекарите специалисти догодина ще се финансират с над 1 млрд. лева. съответно - първична извънболнична помощ - 558 млн. лв.; за специализирана извънболнична помощ – 567 млн. лв..

Над 330 млн. лв. са за дентална помощ, а за медико-диагностични дейности са предвидени 261 млн. лв., а за болнична помощ – 3,5 млрд. лв.

Трансферите от Министерство на здравеопазването ще бъдат в размер на 173,8 млн.лв. - за закупуване на ваксини и заплащане на поставянето им - 26,8 млн.лв.; за дейонсти за здравнонеосигурени – 8,8 млн.лв.; за доплащане на разликата на намалените потребителски такси за пенсионери – 16,0 млн. лв.; за финансиране на лечение на лица до 18-годишна възраст над 18- годишна възраст – 72,2 млн. лв., за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване - 55,0 млн. лв. 

Депутатите приеха размера на помощните средства да се увеличат с 5 млн. лв като вероятно заради това решение прекрояването на Бюджет 2024 ще бъде неизбежно.

Коментарите

"Има позитивни новини след приемането на второ четене на бюджета на НЗОК", заяви депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев и уточни - "Средствата за извънболнична първична и специализирана помощ са с над 20% увеличение. Болничната помощ получи достатъчно средства за задържане на кадрите и осъществяване на регионалната политика за здравна грежа в отдалечените райони."

Като добра новина Васил Пандов отбеляза рекордното увеличение с 1 млрд. и 100 млн. лв. на бюджета на Касата, вкл. 5 млн. лв. повече за медицински изделия за хората с увреждания; повече средства за дентална помощ (зъбни протези).

Не беше прието предложението НЗОК да не сключва договори за финансиране на нови дейности с болници, тъй като предтои реформа, изработването на нова здравна карта. Знаем, че у нас болниците са най-много на глава от населението в ЕС. Празните болнични легла предразполагат към отчитането на фиктивни дейности. Направих допълнение - да има изключения в случаите когато в областта няма друга болница с такава дейност, но даже и това не беше прието, коментира Пандови допълни, че през следващата година при изработването на здравна карта на НЗОК няма да има регулаторен механизъм за ограничаване на новите болници и дейности.

Той коментира и отпадналото предложение търговете за онколекарствата да се прехвърлят от Министерството на здравеопазването към НЗОК.

Става дума за около 900 млн.лв. Предложих компромисен вариант тези средства да се контролират съвместно от МЗ и НЗОК, но и той беше отхвърлен. Миналата седмица в бюджетната комисия и двете предложения бяха приети от БСП и Възраждане, но днес те не бяха в зала и нещата се промениха. Сега търговеще ще ги прави здравното министерство, каза Пандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика