Българите пушим и пием повече от всички европейци и сме първи по смъртност (снимки)

7 от 10 в света умират заради рисковите фактори - цигари, алкохол, лоша храна, липса на движение и лош въздух

Ружа Райчева 31 май 2023 в 13:57 13103 0

Снимка Арбилис

Рисковите фактори, които подценяваме - като цигарите, алкохола, нездравословното хранене, мръсният въздух, липсата на физическа активност, прекомерна употреба на елекронни устройства - убиват 7 от всеки 10 души в света.

Здравето на българите се влошава стремглаво и трябва спешно да се търсят насоки и подходи за намаляване на вредата от тези "скрити пандемии". Експерти съветват, че много болести като рак, диабет, ХОББ, астма и затлъстяване могат да се предотвратят чрез въвеждането на навременни мерки и добри здравни политики, които насърчават промяната на индивидуалното поведение.

Това стана ясно по време на вчерашната Международна конференция "Науката в действие: Преосмисляне на фактите за намаляване на вредата от рисковите фактори", организирана от Арбилис в София, в която участваха множество учени и здравни експерти от цял свят. Д-р Георгиев е началник на клиника по кардиология към Национална кардиологична болница.

Конференцията се провежда дни след като Министерство на здравеопазването и 11 научни дружества и пациентски организации подписаха консенсус за интегриране на научния подход и прилагане на модерни политики за намаляване на вредата от тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, затлъстяването и прекомерната употреба на електронни устройства, в съчетание с ниска физическа активност. 

• България е на първо място по смъртност в ЕС;

• Средната продължителност на живота у нас е 73.6 г. е най-ниска от тази в ЕС – 80.1 години;

• Близо 55 % от възрастните в България (19 до 75+ г.) са със свръхтегло и 21,4% са със затлъстяване. При децата (5 до 19 г.) със свръхтегло са 32,0% и със затлъстяване са 12,8%;

• България е най-обездвижената нация- 82 % са с недостатъчна физическа активност;

• Имаме ниска консумация на плодове и зеленчуци;

• Тютюнопушенето сред възрастните и юношите е най-високо в целия ЕС- близо 40%, пушим дори след инфаркт и инсулт.

Д-р Георгиев коментира, че през 2019 и 2020 г., по време на пандемията от коронавирус, има сериозно увеличение на инсултите и инфарктите в България. Населението на България пуши много, но малко използва бездимни алтернативи, отбеляза той. 

Борислав Георгиев изтъкна, че макар България да не е сред най-сериозно затлъстелите нации, сме сред най-обездвижените в Европа - 82% от българите се движдат под 150 минути седмично - здравословният минимум. Сред европейските държави само в Северна Македония дишат по-лош въздух от нас, стана ясно още от неговата презентацията. 

Д-р Георгиев съобщи, че пасивното пушене увеличава внезапната детска смъртност. Той обясни, че с пасивното пушене в тялото се трупа вещество, което потиска дишането.

"Съществува вече и понятие като "третично пушене". Това означава, че когато сме стояли дълго в задимено помещение, дрехите ни са се насилити с вредни молекули, които ние после отнасяме вкъщи. Например те падат по пода, а децата пълзят и т.н. - това е третичното пушене, каза още д-р Борислав Георгиев. 

Инсултът, исхемичната болест на сърцето и ракът на белите дробове са водещите причини за смърт и на тях се дължат една трета от всички смъртни случаи. Тютюнопушенето, нездравословното хранене, употребата на алкохол и ниската физическа активност са причина за почти половината от всички смъртни случаи в България.

Пандемия от наднормено тегло и затлъстяване

Затлъстяването е едно от най-големите предизвикателства за здравето в световен план и е сред водещите причини за инвалидност и смърт - 813 млн. души по света живеят със затлъстяване, а техният брой ще стигне 1.5 млрд. през 2035 г. Почти 60% от възрастните в ЕС и едно от всеки три деца в училищна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. За някои страни затлъстяването може да измести тютюнопушенето като основен рисков фактор за рак през следващите десетилетия.

Затлъстяването е хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване - бичът на нашето съвремие и предвестник на над 230 заболявания. Една трета от хората изобщо не осъзнават, че имат такъв проблем, подчерта проф. Цветалина Танкова, Заместник-ректор и Ръководител на Катедра по ендокринология, МУ-София, Началник на Клиника по диабетология,УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, София. Само 5 % намаление на теглото намалява кръвното налягане, а над 15 % редукция води до ремисия на захарен диабет Тип 2, без лекарства, допълни тя и определи затлъстяването като заболяване

"До 12 години се очаква в глобален мащаб 52% от възрастното население да е с наднормено тегло или затлъстявавне, като тази цифра е 18% за децата по света, предупреди проф. Цветалина Танкова.

В националните политики за превенция на здравето най-висок приоритет трябва да бъде поддържането на нормално тегло, подчерта д-р Естер Халми, президент на Унгарското дружество за изучаване на затлъстяването и допълни, че затлъстяването причинява редица болести и води до лошо качество и по-кратък живот.

Взимаме мерки за повишаване нивата на информираност, насърчаване на здравословното хранене още от детските градини и училищата, каза и проф. Веселка Дулева, Началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Колкото по-ниска преработка са претърпели продуктите, преди да попаднат на трапезата и колкото по-ниско е съдържанието на вредни вещества, толкова по-нисък е рискът за здравето, каза проф. Милена Георгиева, Молекулярна биология и епигенетика, Българска академия на науките.

"Епигенетика е наука за това как начинът ни на живот променя генетиката ни - начинът, по който гените ни се изявяват. "Изборите ни са като татуировка на нашата генетика", коментира проф. Георгиева.

Проф. Ивет Колева от катедра "Кинезитерапия" във Факултета по обществено здраве в МУ-Софи коментира, че заседналият начин на живот е в основата на наднорменото тегло и затлъстяването и препоръча да се правят аеробни упражнения. "Наднорменото тегло се счита и за психологически проблем - трябва да има и поведенческа терапия", добави тя.

Съвременен поглед към намаляване на вредата от тютюнопушенето

В навечерието на Световния ден без тютюнев дим 31 май учените потвърдиха, че страните трябва да се стремят да постигнат среда без цигарен дим. Въпреки десетилетията на кампания против тютюнопушенето, в света има около 1 млрд. пушачи, подчерта проф. Рювен Зимлихман, Началник на Института по хипертония към Медицински център Уолфсън, Израел и Директор на Института по сърдечносъдови изследвания към университета в Тел Авив. Той продължи със стряскащата статистика, че близо 50% от пушачите, прекарали инфаркт и 57 % след инсулт, продължават да пушат. „Да убедим тези хора да спрат е много трудно, те са заклети пушачи. Ние като лекари се провалихме в борбата с тютюнопушенето, след като броят на пушачите в световен план не спада. 1 млрд. пушачи - това е нашият провал. И сега очевидно трябва да се търси друго решение. Вече има различни бездимни алтернативи за намаляване на вредата - снус, електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн“, коментира той.

С 95 % се намаляват токсичните вещества при бездимните алтернативи, защото тютюнът не гори, а се нагрява. Знаете ли колко милиони човешки животи може да спасим от тези 1 млрд.души, попита риторично професорът. Той даде за пример Швеция, където благодарение на снуса пушачите в страната са рекордно ниски- около 5%. Колко смъртни случаи са избегнати в Швеция и колко още могат да бъдат избегнати, ако се отмени забраната за снус в Европа, продължи проф. Зимлихман.

"Пациенти след тежка сърдечна операция се събуждат и искат цигара“, сподели опит и проф. Борислав Георгиев, Началник на Клиниката по кардиология към Национална кардиологична болница. Заклетият пушач 50 пъти „спира“ цигарите и затова търсим алтернатива и съвременен подход, а именно - живот в среда без тютюнев дим, допълни той.

Намаляването на вредата трябва да им при всички зависимости. А намаляване на вредата от тютюна се определя като “свеждане до минимум на вредите и намаляване на общата смъртност и заболеваемост, без пълното премахване на употребата на тютюн и никотин”, обясни още проф. Хрисо Кожухаров, Началник на Втора психиатрична клиника,УМБАЛ „Св. Марина“, Варна и Председател на Българска психиатрична асоциация.

Пушенето убива половината от пушачите плюс 600 000 дууши годишно, които са изложени на пасивно тютюнопушене. Това прави тютюнопушенето най-предотвратимия убиец в световен мащаб, каза д-р Рада Прокопова, Началник на Отделение по кардиология, УМБАЛ „Св. Анна“, София. Цигареният дим причинява 40% от сърдечните заболявания, увеличава хорестерола с 24% за холестерола и артириалното налягане с 31%. Първата стъпка е пушачите да намалят броя цигари на ден, а ако и това не могат, да ги спрат и да преминат на бездимна алтернатива, която елиминира и пасивното пушене - така помагат и на себе си, и на близките си, заключи проф. Прокопова.

Всяка крачка назад е победа в злоупотребата на алкохол

Пием по 13 литра твърд алкохол годишно, като така надминаваме дори и руснаците, отбеляза д-р Борислав Георгиев в началото на конференцията.

86% от българите си признават, че пият. Други 14% отговарят отрицателно, но си мислят, че бирата не се брои за алкохол. Данните представи Ралица Скорчева, председател на Българската асоциация на производителите, вносителите и търговците на алкохолни напитки. Има едно и също количество алкохол в 500 мл. бира, 160 мл. вино и 50 мл. уиски или ракия. 

Резултатите от изследвания потвърждават, че концентрациите на метанол, 1-пропанол, 1-бутанол, 2-бутанол, изобутанол и изоамилов алкохол в нерегистрираните спиртни напитки са значително по-високи от тези в регистрираните им аналози, обясни проф. проф. Георги Момеков – Председател на Българското научно дружество по фармация, Ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” ФФ, МУ-София. Много от хората дори не знаят колко калоричен е алкохолът. Един хронично пиещ човек си осигурява близо 50 % от дневната нужда от калории чрез алкохола и дори престава да се храни, допълни той.

На етикетите на алкохола вече има надпис Консумирай отговорно, а на страницата konsumirai-otgovorno.bg всеки може да прочете повече информация. Предстои да се разработи дигитален калкулатор, чрез който всеки човек ще може да определи количеството алкохол, калориите в него, кога ще се разгради, обясни още Ралица Скорчева.

Научният консенсус днес е, че всяка консумация на алкохол увеличава рисковете за здравето и не е безопасна, обясни и проф. Людмила Матева, Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Според нея пълна забрана не е възможна, затова всяка крачка назад е победа- всяко намаление на консумацията на алкохол е от полза.

Дигитални зависимости и дигитален детокс

По време на конференцията стана дума и за новата "рискова пандемия" - дигиталната зависимост. "7 от всеки 10 смъртни случаи са свързани директно със стила на живот, поведението и личните избори" - така психотерапевтът Детелина Стаменова откри панела за прекомерната употреба на дигитални устройства и екрани.

Хората прекарват 5 часа на лаптопите си на ден и над 2 часа в социалните мрежи. По-страшното е не времето пред екраните, а времето, което не прекарваме с близки и приятели, когато не общуваме и нашите социални умения закърняват. Разпознаваме емоциите по лицата. Само, когато ги виждаме, може да разпознаем чувствата. Чрез екраните губим тази способност, сподели своя опит и проф. Мануела Гразина, Университет в Коимбра, Факултет по медицина и Лаборатория по биохимична генетика. Не да забраним устройствата, а да прекарваме по-малко време и от по-късна възраст, призова Гразина.

Според нея е крайно време властите да вземат мерки за закрила на най-уязвените - децата. "Например да се забрани употребата на електронни устройства след определен час", предложи прод. Мануела Граинза. 

Експертите призоваха науката да се използва от политиците и да не се вземат политически решения без научна обосновка и доказателства. Според тях начинът да намалим вредата, е да познаваме рисковете - само така "скритите пандемии" могат да бъдат предотвратени, обобщиха участниците в межуднародната кондеренцията. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх