Трима с обвинение за трафик на кокаин от Колумбия

Пратката била в импрегнирани кашони за плодове

OFFNews 17 февруари 2021 в 14:51 1627 0

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу трима души за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия, импрегниран в кашони за плодове, съобщиха от обвинението.

На съд са предадени собствениците на две дружества за търговия и за преработка на плодове О.А. и К.К. затова, че през 2019 г. до 31 януари 2020 г. са участвали в престъпното сдружение за незаконно пренасяне на голямо количество кокаин през границата от Гърция, за да го разпространяват. Третият обвиняем от групата П.П. е предаден на съд като помагач и съучастник, финансирал и умишлено улеснил със съвети и разяснения вноса на стоката в страната.

На 31 януари 2020 г. в складовите бази на двете дружества в столичния кв. „Слатина“ и в Ихтиман са били намерени и иззети над 6000 кашона с ананаси и лайм, внос от Колумбия, с импрегниран в картонените опаковки кокаин с висока чистота (91%) на стойност около 35 млн. лв. 

Маскираният в законна стока наркотик, чиято цена на черния пазар е двойно по-висока, пристигнал в контейнери от Колумбия в пристанището в Солун. На 17 и 27 януари 2020 г. контейнерите преминават гръцко-българската граница с наети от О.А. и К.К. товарни автомобили.

След пристигането на кашоните с кокаин в България е било предвидено да се организира лаборатория, в която колумбийски „химици“ да извлекат наркотика. Впоследствие е трябвало той да бъде транспортиран в Испания, откъдето да бъде разпространяван в държавите от Европейския съюз.

Задържането на пратката колумбийски кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване на международна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия, както и със съдействието на Интерпол и полицейските органи на САЩ.

Разследването на международната престъпна група започва Националната полиция на Испания. Основание за това са събрани данни за готвен трафик на кокаин от Колумбия през Гърция към България. След задържането на първата кокаинова пратка в София разследването продължава на територията и на други държави. Установява се, че международната престъпна организация е имала за цел периодично да внася в няколко европейски държави големи количества кокаин, импрегниран в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и разпространяван в страните от ЕС.

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия е задържала 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са били и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

Същия ден разследващите пристъпили към окончателно неутрализиране на наркомрежата в рамките на международна полицейска операция под названието „TORTA AHOGADA“. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 души. В действията по неутрализиране на престъпната организация взимат участие повече от 300 полицейски служители, в т.ч. на ГДБОП.

Към момента обвинените по делото са с мерки за неотклонение „домашен арест“ и „гаранция в пари“.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови