Пешко от Козлодуй възстановен на работа, дават му 15 823 лв. обезщетение (видео)

Шефът на охраната в АЕЦ-а беше отстранен по настояване на премиера

Юлиан Христов 03 ноември 2017 в 16:36 30191 4

Козлодуйският районен съд е възстановил на работа в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, който стана популярен със заплахите, отправени към полицай.

Решението на съда е от 30 октомври и не е окончателно. С него съдия Галя Петрешкова - Ставарова осъжда електроцентралата в лицето на изпълнителния ѝ директор Иван Андреев да изплати на Караджов 15 823 лв., както и близо 2000 лв. разноски, които Пешко Караджов направил по делото.

Решението на съда идва на фона на бавещото се вече близо три месеца разследване, което беше възобновено, след като в социалните мрежи се появи видеото с отправяните от Караджов заплахи. След като записът стана обществено достояние, по разпореждане на премиера Бойко Борисов Караджов беше отстранен от поста му. 

След скандала беше уволнен полицаят, който разпространи видеото Цветан Благоев, а ден по-късно от поста му беше отстранен на шефът на полицията във Враца Димитър Газибарски.

Мотивите, с които съдът решава да върне Пешко Караджов на работа, са, че той неправомерно е наказан два пъти за едно и също провинение. Първоначално той е получил "Забележка" на 8 юни 2017 г., но когато скандалът се разрази и Бойко Борисов поиска отстраняването му, с нова заповед шефът на АЕЦ-а е наложил най-тежкото наказание "Дисциплинарно уволнение". Според съдията първото наказание на практика е изпълнило предназначението и си това, че е отменено с втората заповед на Иван Андреев, не променя факта, че Караджов е наказан два пъти за едно и също провинение.

В същото време обаче съдът признава за непристойното поведение на Караджов, нещо, за което се произнесе и прокуратурата, но по друго производство. 

Делото е образувано по молба на Пешко Караджов, който е поискал да му бъде изплатено обезщетение за това, че е останал без работа заради незаконното уволнение. Той поискал от АЕЦ да му бъдат изплатени 36 921.50 лева за периода 22 юли 2017 г. - 22 януари 2018 г.

От фактите по делото става ясно също, че месечната заплата на Караджов 5 274.50 лева.

Съдът подробно коментира законосъобразността на мотивите за уволнението, като посочва, че във втората заповед за наказание има посочено и ново обстоятелство, видно от разпространения запис - това, че Караджов е "отправил обидни думи" освен заканата за уволнение на служител на МВР, което е злоупотреба с доверието на работодателя по смисъла Кодекса на труда. 

По това наказание обаче, работодателят на Караджов не му е поискал обяснения, както изисква законодателството, което е и основният аргумент на бившия шеф на охраната в Козлодуй да иска отмяна на уволнението му. 

Според защитата на Караджов за новото наказание той е имал право да даде обяснения.

От решението на съда става ясно също, че първото наказание на Караджов е мотивирано с това, че той "се е държал непристойно и използвайки служебното си положение е отправял закана за уволнение на служител на МВР", но не е посочено новото обстоятелство за отправени обидни думи към полицая. 

Безспорно е, и че преди издаването на тази заповед на ищеца, работодателя не е изпълнил задължението си по чл.193, ал.1 КТ като не е изискал от ищеца обяснения, заключава съдия Петрешкова. Тя обаче допълва, че когато първата заповед за наказание е отменена, тя вече е породила правните си последици.

Нещо повече - съдията смята, че работодателят няма законово право сам да отмени първата заповед за наказание, както и да му наложи по-тежко наказание за същото нарушение на трудовата дисциплина. Тя посочва, че:

Това следва от строгото тълкуване на разпоредбите на чл. 197 КТ относно заличаване на дисциплинарните наказания и на чл. 198 КТ относно предсрочно заличаване на дисциплинарни наказания. От прочита и на двете разпоредби следва, че единствената възможност, която работодателят има по отношение дисциплинарно наказание /без уволнение/ е, да го заличи предсрочно, но той няма законова възможност да промени вече наложено дисциплинарно наказание с по-тежко такова.

Допълнителен аргумент съдът намира и в разпоредбата на чл. 344, ал.2 КТ, където законът е предвидил възможност работодателят сам да отмени заповед за уволнение до предявяването на иск пред съда, т.е отново да реши въпроса с дисциплинарното наказание на работника, но само в по - благоприятен за него смисъл – като го отмени, но не и да го замени с по-тежко.

В решението се посочва също, че в новата заповед за уволнение са посочени нови обстоятелства, които поставят работника в утежнено положение. Това е записът, "от който става ясно, че лицето е в нетрезво състояние, използва обидни и нецензурни думи към длъжностно лице". Новото нарушение е в това, че Караджов отправил обидни думи към полицая и за това работодателят е следвало да изиска обясненията му преди да го накаже. 

Съдът не уважава целия иск на Караджов от близо 37 хил. лв. и му присъжда близо 16 хил. лв. за тримесечния период, в който той е бил без работа. 

Решението може да бъде обжалвано пред Врачанския окръжен съд.

Със свое постановление от 14 септември по друго производство Окръжната прокуратура във Враца посочи, че са събрани достатъчно доказателства за извършено от Караджов хулиганство, което се наказва с до пет години затвор. До момента обаче Районната прокуратура в Козлодуй, която първоначално прекрати разследването и след това го възобнови, не се е произнесла по случая. Срокът на проверката беше удължен веднъж и към материалите към нея е приложен и записа, който заплашваният полицай Валери Манов направил с телефона си на 15 февруари. Тогава Караджов го заплаши с уволнение, след като униформеният съставил акт на негов приятел за това, че шофира пиян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

04.11 2017 в 01:50

Спокоен съм.
Следващата инстанция ще присъди РПУ-то в Козлодуй да иде да обере лозето на пешко, понеже той сам не е могъл, бидейки тежко разстроен душевно от несправедливото си уволнение.
А ако в това време гроздето е окапало - три и половина години, при първоначално строг режим, всяка вечер да носи ракия на него, и на пияния му шефиор.
Да живей и пребъде феодализмът!

9052

2

Fockz

03.11 2017 в 18:38

Това да е за урок! Никога не се закачайте с "нашите".
Не само няма да намерите възмезие,а и ще им плащате.
Добре дошли в България 2018!

8000

1

Joe Jackson

03.11 2017 в 16:51

Куче влачи параход....тууут..ту ту.Да е жива и здрава раята.