След скандала с Пешко остраниха шефа на полицията във Враца

Юлиан Христов 10 август 2017 в 16:42 18836 6

След скандала с Пешко остраниха шефа на полицията във Враца

Директорът на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски е отстранен от поста си. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Отстраняването му идва само ден, след като стана ясно, че той е отстранил полицай Цветан Благоев, който разпространи записа от Районното управление в Козлодуй. От него се разбира за близките отношения между шефа на физическата охрана в АЕЦ-а Пешко Караджов с шефа на полицията във Враца. Караджов, който заплашва полицай с уволнение за това, че е съставил акт на пиян шофьор, заявява, че ще се оплаче на началника му - Димитър Газибарски.

От МВР съобщават, че старши комисар Димитър Газибарски е преназначен като началник група в друго направление на дейност и в друго населено място до приключване на разпоредената от министър Валентин Радев комплексна проверка на ОДМВР - Враца. От ведомството уточняват, че преназначаването му няма връзка с резултата от дисциплинарното производство и уволнението на младши инспектор в ОДМВР-Враца Цветан Благоев.

Отстраняването на полицай №1 във Враца било във връзка с приключила проверка, която показала незадоволително състояние в управлението на областната дирекция.

В поредица от свои разследвания OFFNews показа как се кадрува в полицията във Враца и какви са обвързаностите на определени ръководни нива в АЕЦ-Козлодуй и ОДМВР. От случая стана ясно, че след като полицаи от управлението в АЕЦ-а отказват да потулят случая с Караджов от февруари, върху тях започва системен натиск.

Първата жертва е началникът на Районното управление в АЕЦ-а Аспарух Максимов, който отказва изпраща преписка в прокуратурата. Малко по-късно той е свален от началническия си пост, а към момента вече е само редови полицай. В негова подкрепа е организирана подписка. След като събират над 200 подписка, документът е откраднат, а полицай Цветан Благоев е обвинен в това, че е оказвал натиск върху свой колега, когото подозирал в кражбата на подписката. Така започва и дисциплинарното производство срещу него.

Отделно от това други 16 служители, които също участвали в подписката, са били заплашени с дисциплинарна проверка.

В същото време прокуратурата възобнови проверката по случая от февруари 2016 г., при който Караджов заплаши с уволнение полицай. Както стана ясно шефът на физическата охрана в АЕЦ Козлодуй е придобил увереност за това, че може да кадрува в МВР. Причина за това е, че АЕЦ-ът се явява втори работодател на служителите на ОДМВР-Враца. По закон МВР има задължението да охранява територията на централата, но в същото време от Караджов зависи до голяма степен разпределението на средствата по договора и изплащането на допълнителни възнаграждения на полицаите, заети с охраната на АЕЦ-а. Така в ръцете на Пешко Караджов е съсредоточен ресурс от близо 50 млн. лв. - парите, които централата трябва да изплати на МВР за охраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7989

5

Staria1

10.08 2017 в 22:56

За съжаление не познавам лично Димитър Газибарски,но познавам лайното Цецо Благоев, и затова ако се срещна някога с бившият вече Директор бих му стиснал ръката и благодарил.

21061

4

рамбо

10.08 2017 в 17:41

Шефчето е преместен някъде на завет, докато утихнат нещата и после ще го изстрелят към нови високи постове.Може и депутат да стане, очевидно той е верен гербаджийски кадър, след като е бил шеф досега

11300

2

yoghurt

10.08 2017 в 17:15

Демек, даже са го и повишили. Лявата ръка не знае какво прави дясната, милите!

10538

1

Black Hex

10.08 2017 в 16:56

От МВР съобщавач, Димитър Газибарски е преназначен като началник група в друго направление на дейност и в друго населено място до приключване на разпоредената от министър Валентин Радев комплексна проверка на ОДМВР - Враца.


Значи НЕ Е УВОЛНЕН, а ПРЕМЕСТЕН на друг ръководен пост! Пишете ги правилно тия работи де.