Лозан Панов: Ще продължа да изказвам мнението си

OFFNews 14 януари 2016 в 10:47 4510 3

Лозан Панов: Ще продължа да изказвам мнението си

Снимка БГНЕС, архив

По проверката на етичната комисия, която касае речта ми във връзка с честване на 135-годишнината от създаването на ВКС, ще кажа следното - доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа. Това заяви пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, съобщава БГНЕС.

Панов благодари на всички свои колеги, които са застанали зад едно от най-важните постижения на демократичните общества - свободата човек да се изразява свободно и да си казва мнението. „Когато, обаче в качеството си на председател на върховна институция ставам свидетел на това как бяха бламирани ключовите промени в конституцията не само се ползвам от това право, но считам, че е мой дълг, който да реализирам”, уточни Панов.

Той се зарече, че ще продължава да го прави независимо от това какви проверки, заплахи или медийни операции ще бъдат направени срещу него.

„С твърдото убеждение съм, че това, от което човек трябва да се страхува е самият страх. Мълчанието прави от хората страхливци, ако не кажем своята позиция, ще станем мълчаливи съучастници на това, което се случва. Ако си поставяме за критерии как за обществото в България има значение върховенството на правото, България много бързо може да се превърне в по-добро място за живеене”, смята председателят на ВКС.

За да не бъде обвинен, че прави политика той използва думите на съдията Румен Янков, който казваше за разделението на властите няколко неща: „Моделът на разделението на власите е коалиционен. Става дума за кардиналното ни разбиране, че разделението на властите способства за ефективността на управлението, не разделението на властите означава дори и стълкновения между различните власти, за да може никоя от властите да няма възможност за произвол. Основната цел е никоя от властите да не злоупотребява и да се предпази народът от автокрация”, цитира още Панов. Той е повтори, че като председател на ВКС не само осъществява правото си на свободно изразяване на мнение, а счита и за свой дълг да го прави. Мълчанието ще ни превърне в съучастици на нещо, за което не съм съгласен. Законът не е нещо статично и всички юристи имат право да изразяват позицията си, каза още Лозан Панов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews