Империята отвръща на удара: ВСС проверява етична ли е речта на Лозан Панов

ОFFNews 21 декември 2015 в 20:39 7339 12

Ясен Тодоров
Шефът на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров

Етичната комисия към ВСС (Висшия съдебен съвет) започва проверка срещу Лозан Панов заради знаменитата му реч, произнесена по случай 135-ата годишнина на оглавявания от него Върховен касационен съд (ВКС).

Етичната комисия е сезирана, че с речта си Лозан Панов е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати, в който е записано: "Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние“, предава Медиапул.

Сигналът е подаден от гражданското сдружение "План Б", което често подаваше сигнали срещу доскорошния правосъден министър Христо Иванов. Досега нито едно от описваните в сигналите нарушения не се е потвърдило, но те бяха обстойни тиражирани от някои медии, припомня Медиапул.

Етичната комисия се е опитала да разгледа сигнала още в понеделник, но не е била в пълен състав и затова е отложила обсъждането му за началото на следващата година.

Председател на Етичната комисия е скандалният Ясен Тодоров, който предвождаше магистратите, които бламираха назначението на Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд, часове след като премиера Бойко Борисов беше спуснал инструкции да се гласува срещу нея.

Речта на Лозан Панов предизвика огромен отзвук в медиите и социалните мрежи и бе приветствана от няколко посланици на европейски държави. След нея съдиите излязоха с тогите си пред Съдебната палата, за да се солидаризират с шефа на ВКС и желанието му за реформа.

Именно речта на Лозан Панов, заедно с оставката на правосъдния министър Христо Иванов, стана повод за продължаващите вече втора седмица граждански протести.

Цялата реч на Лозан Панов, станала известна с фразата "Ако олигархията си имаше държава...", можете да прочетете тук.

А ето и пасажът, който според подадения скандал оказва политически натиск:

"Но както казва Рузвелт: "В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено". Затова ако за четвърт век демократично съществуване, държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време 2 млн. българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партии ги представляват, не вярват, че органите на реда ги защитават, не вярват, че данъците им работят за тях, не вярват на институциите, не вярват на медиите, значи така е било замислено. Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено. Ако само два дни преди това представителите на политическите сили спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!