ВСС се отказа да проверява Лозан Панов

OFFNews 11 януари 2016 в 14:02 4094 9

Етичната комисия при Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да проверява председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Комисията започна проверка срещу него заради речта, която Панов произнесе по повод 135-ата годишнина на оглавявания от него съд. 

Членовете на комисията днес решиха, че думите на Панов са израз на вътрешното му убеждение, а не политическо изказване. Свободата на словото не следва да бъде ограничавана, е становището на комисията, която прекрати преписката по случая, съобщава "Правен свят".

По-рано днес правосъдният министър Екатерина Захариева се застъпи за Панов. По думите ѝ всеки магистрат има право да изразява гражданската си позиция. Според нея в речта на Панов не е имало политически мотиви. 

Галина Карагьозова от ВСС днес е предложила в решението на комисията да се запише, че няма извършено нарушение на Етичния кодекс, но с 8 на 1 гласа е прието, че преписката просто трябва да се прекрати.

Председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров посочи, че по време на дебата голяма част от членовете на етичната комисия, включително и самият той са подчертали, че не са несъгласни с част от тезите, които председателят на ВКС излага в тази своя реч, но приемат, че те са израз на неговото вътрешно убеждение и че не следва свободата на словото да бъде ограничавана по какъвто и да е начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews