ВСС се отказа да проверява Лозан Панов

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2016 в 14:02 3715 9

Етичната комисия при Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да проверява председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Комисията започна проверка срещу него заради речта, която Панов произнесе по повод 135-ата годишнина на оглавявания от него съд. 

Членовете на комисията днес решиха, че думите на Панов са израз на вътрешното му убеждение, а не политическо изказване. Свободата на словото не следва да бъде ограничавана, е становището на комисията, която прекрати преписката по случая, съобщава "Правен свят".

По-рано днес правосъдният министър Екатерина Захариева се застъпи за Панов. По думите ѝ всеки магистрат има право да изразява гражданската си позиция. Според нея в речта на Панов не е имало политически мотиви. 

Галина Карагьозова от ВСС днес е предложила в решението на комисията да се запише, че няма извършено нарушение на Етичния кодекс, но с 8 на 1 гласа е прието, че преписката просто трябва да се прекрати.

Председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров посочи, че по време на дебата голяма част от членовете на етичната комисия, включително и самият той са подчертали, че не са несъгласни с част от тезите, които председателят на ВКС излага в тази своя реч, но приемат, че те са израз на неговото вътрешно убеждение и че не следва свободата на словото да бъде ограничавана по какъвто и да е начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2016 в 19:08

Я виж ти - какъв жест ? Отказали се били да проверяват произнесената на глас морална присъда на обществото и на професионалната съдийска общност над корумпираната правосъдна система ? Естествено, след като се надига цунами и предстои оповестяване на унищожителен доклад на ЕК за България: корупция, саботаж на реформи, замърсени медии, мафия !

11.01 2016 в 15:18

Ще го цакат по друг параграф.Пеевски и Цацата няма да оставят тази работа така ненаказана.

11.01 2016 в 15:16

Когато прочетох речта на г-н Панов, повярвах, че в България има свестни и чесни хора, които ще направят реформата в съдебната система.Възхищавам се на г-н Панов и се чудя как са допуснали мафиотите да стане председател на върховния касационен съд.

11.01 2016 в 15:16

Когато прочетох речта на г-н Панов, повярвах, че в България има свестни и чесни хора, които ще направят реформата в съдебната система.Възхищавам се на г-н Панов и се чудя как са допуснали мафиотите да стане председател на върховния касационен съд.

11.01 2016 в 14:43

Докладът на ЕК наближава и тия тъпунгери са се усетили, че не е в тяхна полза да се заяждат.

11.01 2016 в 14:32

Лозан Панов :
Софийски университет „Св. Климент Охридски”,
Среден успех от изпитите през курса на следване: „Отличен 5.52”. Среден успех от държавния изпит: „Мн.добър 5.00”.

Ясен Тодоров Тодоров :
Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност - МВР (сега Академия на МВР). Специалности "Право" и "Охрана на обществения ред и борба с
Среден успех от изпитите през курса на следване "Мн.добър 4,82" и успех от държавните изпити "Добър 3,66".

Какво повече да се каже, милиционер с тройка шеф на Етичната комисия и той етика ще изповядва ...

11.01 2016 в 14:29

Членовете на етичната комисия не са никакви членове, те са утки за общо ползване. Който си плати да заповяда.

11.01 2016 в 14:25

Акцията за сплащване на Лозан Панов и другите непокорни е временно прекратена! Нали Цацаров!

11.01 2016 в 14:18

Посерковци. Даже нямат топки да кажат, че първо са им наредили да се заядат с Панов, а сега са им наредили да не се заяждат.
Ебахти шушумигите!