Красьо Черния осъди прокуратурата за 4000 лева

OFFNews 22 април 2015 в 11:17 3296 3

Красимир Георгиев-Красьо Черния, който неуспешно бе съден за лъжесвидетелстване и данъчни престъпления, на свой ред е осъдил прокуратурата за претърпени неимуществени вреди, съобщава "Правен свят". 

Георгиев е спечелил делото по Закон за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) срещу прокуратурата в края на миналата година. Още през януари 2014 г. пък Софийският градски съд (СГС) е уважил иск на Красьо Черния срещу държавното обвинение и му е присъдил обезщетение от 4000 лева за неимуществени вреди.

Според съда незаконно повдигнатото през 2009 г. от прокуратурата обвинение за лъжесвидетелстване се е отразило негативно на психиката на Георгиев. Заради обвинението той е изживял притеснения, напрежение от изхода на производството, неудобство пред обществото и пред бизнес партньорите си, които в последствие са преустановили контактите си с него.

Искът на Георгиев е бил за 40 000 лева, но съдът го е отхвърлил като неоснователен и е присъдил обезщетение от 4000 лева.

Според Върховния касационен съд (ВКС) съдът е обсъдил всички относими обстоятелства, като времето, през което Георгиев е бил обвинен в извършването на престъпление (три години и четири месеца); тежестта на престъплението, мярката за неотклонение "подписка", негативните емоции, свързани с притеснения и неудобство пред семейството и обществото, възрастта му (роден е през 1982 г.), чистото му съдебно минало и обществено икономическите условия в страната.

По делото за лъжесвидетелстване Георгиев беше обвинен, че при разпит като свидетел по наказателно производство за корупция и търговия с влияние пред 2009 г., казал пред прокурор Първолета Никова, че не познава конкретни магистрати от различни звена на съдебната система.

Първоначално Красьо Черния бе осъден на 2 години условно от Софийския районен съд (СРС), който възприе, че показанията на прокурор Никова са напълно достатъчни за доказване на "лъжесвидетелстване".

Впоследствие обаче Софийски градски съд (СГС) констатира, че разпитът на прокурорката като свидетел е "съществено и неотстранимо нарушение на чл. 118 от НПК". Според въпросния чл. 118 от НПК "не могат да бъдат свидетели лицата, които са участвали в същото наказателно производство в друго процесуално качество".

ВКС също прие, че в момента, когато е допуснат разследващият прокурор като основен свидетел по обвинението срещу Георгиев за лъжесвидетелстване,"е допуснато съществено и неотстранимо нарушение, което, наред с останалите, е изключило възможността за друг изход по делото, освен постановяване на оправдателна присъда и по останалата част от обвинението".

Второто дело срещу Красимир Георгиев  бе за данъчни престъпления - за укриване на близо 100 000 лева данъци. Делото незнайно защо бе засекретено от съдия Христинка Колева от СГС, която преди 3 години оправда Георгиев. Тогава стана ясно, че той е изплатил всичките си данъчни задължения. Прокуратурата протестира присъдата, но пък САС видя нарушения в обвинителния акт и върна делото направо на държавното обвинение. Прокуратурата отново го внесе, а градския съд пак го върна. Накрая Софийска градска прокуратура (СГП) реши да го изпрати в Окръжна прокуратура - Плевен "по компетентност", тъй като там била регистрирана фирмата на Георгиев.

Разследването по това дело продължава, като се чака заключение по съдебно-счетоводна експертиза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews