ВКС гледа делото срещу Красьо Черния

14 ноември 2012 в 07:53 1632 0

Красимир Георгиев-Красьо Черния. Снимка: Сергей Антонов
Красимир Георгиев-Красьо Черния. Снимка: Сергей Антонов

Върховният конституционен съд (ВКС) ще гледа днес делото срещу Красимир Георгиев-Красьо Черния, обвинен за лъжесвидетелстване, съобщиха от съда.

Делото е образувано по жалба на Софийската градска прокуратура, която иска поради допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон делото да бъде върнато за ново разглеждане. През февруари Софийският районен съд (СРС) го осъди на 2 години условно, но на 31 май тази година Софийският градски съд (СГС) отменени присъдата и подсъдимият бе оправдан.

Името на Георгиев стана популярно след разкритието, че е развивал бизнес, като е осигурявал назначения във Висшия съдебен съвет срещу комисион. Двама от магистратите, за които се доказа, че са си говорели по телефона с бизнесмена от Плевен, бяха принудени да подадат оставките от ВСС. Освен тях трима шефове в съда бяха уволнени, а още 7 – преместени на по-ниски длъжности.

В тефтерчето на Красимир Георгиев бяха намерени телефоните на близо 40 съдии, прокурори и следователи. Голяма част от последните са звънели по повече от 200 пъти на плевенския лобист. Въпреки това той отрече каквито и да е връзки с тези хора.

Георгиев беше оправдан и по друго дело – за укриване на данъци за над 94 000 лева. Според прокуратурата той не е подал данъчна декларация за 2006 г. и е укрил част от доходите си в декларациите за 2007 и 2008 г.  Софийският градски съд го в безпрецедентно четене на присъдата при закрити врата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков