Съдът върна делото срещу Красьо Черния

Юлиан Христов 25 април 2013 в 19:34 5028 0

Красимир Георгиев-Красьо Черния. Снимка: Сергей Антонов
Красимир Георгиев-Красьо Черния. Снимка: Сергей Антонов

Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото срещу плевенския бизнесмен Красимир Георгиев - Красьо Черния за укриване на данъци.

Причината е неясен обвинителен акт и липсата на описание на важни за делото факти.

Преди година същият съд оправда Красимир Георгиев, но на втора инстанция Апелативният съд отново върна делото на прокуратурата поради неясноти.

Според прокуратурата Красьо Черния не е платил на държавата данъчни задължения в размер на близо 95 хиляди лева в периода 2006 - 2008 година. Процесът беше засекретен още от самото си начало.

В края на декември 2012 година Георгиев беше оправдан окончателно по обвинението за лъжесвидетелстване, след като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда. Делото пред ВКС бе образувано по протест на Софийската градска прокуратура, която поиска ново разглеждане на делото заради допуснати нарушения на материалния закон.

Скандалът с Красьо Черния избухна в средата на 2009 г., когато членът на ВСС Иван Колев обяви, че срещу 200 000 евро “черничък плевенчанин с ланци” обещава да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на съвета при избора на висши магистрати. Проверка на ВСС по-късно установи, че в тефтерчето на Красьо са фигурирали имената на десетки магистрати, провели общо 246 телефонни разговора с него. Въпросните магистрати, сред които и членове на ВСС, бяха наказани или дисциплинарно уволнени.

Тогава Георгиев обяви, че когато се е запознавал с магистратите, не е знаел с какво се занимават и впоследствие е разбрал от медиите за техните постове.

Срещу него имаше и трето дело – за търговия с влияние в съдебната система. То обаче не стигна до съда, тъй като беше прекратено от разследващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!