Красьо Черния съвсем невинен

27 декември 2012 в 11:01 4189 2

Красимир Георгиев-Красьо Черния. Снимка: Сергей Антонов
Красимир Георгиев-Красьо Черния. Снимка: Сергей Антонов

Плевенският бизнесмен Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черния, бе окончателно оправдан по обвинението за лъжесвидетелстване, след като Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди оправдателната присъда.

Делото пред ВКС бе образувано по жалба на Софийската градска прокуратура, която поиска ново разглеждане на делото заради допуснати нарушения на материалния закон.

През февруари Софийският районен съд осъди Георгиев на 2 г. условно, но на 31 май Софийският градски съд отменени присъдата и Красьо Черния бе оправдан за лъжесвидетелстване за познанствата му с магистрати.

Скандалът с Красьо Черния избухна в средата на 2009 г., когато членът на ВСС Иван Колев обяви, че срещу 200 000 евро "черничък плевенчанин с ланци" обещава да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на съвета при избора на висши магистрати. Проверка на ВСС по-късно установи, че в тефтерчето на Красьо са фигурирали имената на десетки магистрати, провели общо 246 телефонни разговора с него. Въпросните магистрати, сред които и членове на ВСС, бяха наказани или дисциплинарно уволнени.

Тогава Георгиев обяви, че когато се е запознавал с магистратите, не е знаел с какво се занимават и впоследствие е разбрал от медиите за техните постове.

Освен делото за лъжесвидетелстване, Красимир Георгиев беше оправдан от Софийски градски съд през април и по делото за укриване на данъци в размер на около 95 000 лева в периода 2006-2008 година. Присъдата за укриване на данъци не бе публична и бе прочетена при закрити врати. За оправдаването си съобщи лично Георгиев.

Срещу него има още едно, трето, дело – за търговия с влияние в съдебната система, което обаче няма да стигне до съдебна зала, тъй като е било прекратено от разследващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови