Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зеленски пред ''Йомиури'': Не можем да започнем настъпление, нямаме достатъчно оръжия

Според британското разузнаване Москва се отказва от нова офанзива срещу Украйна, ще хвърли сили да спре бъдеща контраатака на ВСУ

OFFNews 25 март 2023 в 15:04 5626 2

Снимка Йомиури шимбун

Володимир Зеленски във влака на път за Киев след посещението си в Бахмут и Херсон.

Украинската армия не може да започне засега планираната за пролетта контранастъпателна операция, тъй като в момента не разполага с достатъчно оръжия. Това заяви в ексклузивно интервю за японския „Йомиури шимбун“ президентът на страната Володимир Зеленски. Украинският лидер разговаря 58 минути с журналист от във влака за Киев при завръщането си от фронтовата линия в Бахмут в четвъртък.

„Охраната на президента, който оцеля след две дузини опити за покушение беше изключително засилена. Когато слънцето започна да залязва, във влака, движещ се на север в едно от купетата на спалния вагон се появи г-н Зеленски. Седна на мястото си, взря се в репортера с остър поглед. Гласът му беше дрезгав, но той не показа умора от опасното посещение на фронтовата линия и продължи да говори 58 минути без да пие вода“, описва мизансцена на интервюто японският журналист.

Президентът пътувал с влак, който външно не се отличава от влаковете, които се движат по украинската железопътна мрежа, а по гарите дори към вагоните му се приближавали търговци.

Володимир Зеленски признава пред „Йомиури шимбун“, че ситуацията в Източна Украйна не е добра, повтаряйки, че причината за това е липсата на боеприпаси. „Очакваме да пристигнат боеприпаси от нашите партньори“, казва Зеленски и добавя, че руската армия изстрелва на ден три пъти по-голямо количество боеприпаси, отколкото ВСУ. Въпреки събирането на мобилизирани в Украйна и създаването на нови бойни подразделения, когато става въпрос за началото на контраофанзивата, президентът на Украйна казва: Все още не можем да започнем. Не можем да ги изпратим“. И допълва, че има сериозен недостиг на оръжия за една успешна кампания.

„Ако имате политическа воля, можете да намерите начин да ни помогнете. Ние сме във война и сме нетърпеливи", казва Зеленски, обръщайки се към японския политически елит и обществото.

В същото време британското разузнаване твърди, че Русия се връща към отбранителен план след неубедителни опити за настъпление на различни направления в Украйна и най-вече след като руската армия се задъха в Бахмут. Желанието на руските войски да стабилизират фронтовата линия показва връщането на Руската федерация към отбранителен оперативен план, след като опитите за настъпление не доведоха до убедителни резултати, смятат британците в най-новата оценка на военното министерство на Лондон от 25 март.

Отбелязва се, че щурмът на руските войски на град Бахмут в Донбас до голяма степен е спрян. Според британското разузнаване това вероятно е следствие преди всичко от значителното изтощение на руските сили. Британското министерство на отбраната обаче отбелязва, че Украйна също е претърпяла значителни загуби при защитата на града.

„Ситуацията в Русия също вероятно се е влошила поради напрежението между руското министерство на отбраната и групата Вагнер, които предоставят войски в този сектор“, се казва в прегледа. Британското разузнаване сочи, че Русия вероятно е преместила оперативния си фокус към Авдиевка, южно от Бахмут, и линията Кременная-Сватово на север, райони, където Русия най-вероятно се стреми само да стабилизира фронтовата линия. Това говори за общо връщане към по-дефанзивен оперативен план след неубедителните резултати от опитите на Русия да започне обща офанзива от януари 2023 г., коментират британците.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews