Започнаха първите преговори между Украйна и Русия (ВИДЕО)

Украйна очаква критичен ден от войната. Съобщава за десетки убити при ракетни удари в Харков

OFFNews 28 февруари 2022 в 09:32 16528 4

Снимка МВнР на Беларус

Русия и Украйна приключиха преговорите и участниците в тях ще заминат за столиците си за консултации. Предвижда се да има втори кръг от преговори, съобщиха от украинската делегация.

„По време на разговорите Русия и Украйна набелязаха редица теми, по които бяха очертани определени решения“, заявиха от украинските делегати. „Руската и украинската делегация очертаха важни точки, по които може да се постигне напредък“, каза ръководителят на Комисията по международни въпроси в руския парламент Леонид Слуцки.

Около 12:20 ч. българско време бе обявено началото на първите преговори между Украйна и Русия след началото на войната. Те се провеждат на брега на река Припят, от страната на Беларус, близо до украинската граница. От съображения за сигурност точното място не се съобщава. "Но помежду си организаторите на разговорите я наричат "рибарската хижа"", съобщава беларуската агенция "БелТА". 

В преговорите не участват нито Владимир Путин, нито Владимир Зеленски. Двамата изпратиха делегации с високопоставени представители.

Украинската делегация включва ръководителя на парламентарната фракция на партия „Слуга на народа“ Дейвид Арахамия, министъра на отбраната Алексий Резников и съветника на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк. Руската делегация се ръководи от помощника на руския президент Владимир Медински и включва заместник-министъра на външните работи Андрей Руденко, заместник-министъра на отбраната Александър Фомин и депутата Леонид Слуцки.

Украйна се съгласи да изпрати преговарящи на място близо до украинско-белоруската граница въпреки съобщенията, че управляващият страната Александър Лукашенко е готов да изпрати войски, които да се присъединят към руската инвазия.

"Мястото за провеждане на преговори между Русия и Украйна в Беларус е подготвено, очаква се пристигането на делегации", съобщи беларуското външно министерство в социалните мрежи, като публикува снимка на дълга маса с руски и украински знамена.

Украйна обеща да не отстъпва на срещата, а президентът ѝ Владимир Зеленски заяви, че не очаква разговорите да доведат до някакви резултати.

"Както винаги: не вярвам в резултата от тази среща, но нека опитат", каза той.

Украйна очаква критичен пети ден от началото на руската инвазия. По думите на президента Владимир Зеленски следващите 24 часа ще са "критично важни" за Украйна.

Акцентите от днешния ден:

Мястото на преговорите Снимка: ТАСС

18:55

Русия и Украйна приключиха преговорите и участниците в тях ще заминат за столиците си за консултации. Предвижда се да има втори кръг от преговори, съобщиха от украинската делегация.

15:49

Преговорите между Украйна и Русия са приключили, съобщава УНИАН. Според руски медии те продължават.

15:15

Десетки хора са били убити при руски ракетни удари тази сутрин в украинския град Харков, заяви съветникът от вътрешното министерство на Украйна Антон Геращенко, цитиран от Ройтерс.

14:59

Към този час преговорите продължават. Беларуската агенция "БелТА" публикува снимки от залата.

13:20

Големи руски медии са хакнати от Anonymus (Анонимните). Уебсайтовете ТАСС, Комерсант, Известия, РБК, Е1 и други или не се отварят в определени браузъри или вместо съдържанието на сайта се появява призив към руснаците да се противопоставят на руската агресия в Украйна.

13:13

Въздушна тревога в Киев, съобщава УНИАН.

12:52

Преговорите са стартирали, разпространиха първи протоколни снимки и кратко видео.

Руската делегация на преговорите е ръководена от съветника на президента Владимир Медински. В нея участват заместник-министърът на отбраната и заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко, председателят на комисията по международни въпроси в Държавната дума Леонид Слуцкий и посланикът на Русия в Беларус Борис Гризлов.

12:50

В директно видеоизлъчване от залата на преговорите се вижда, че делегациите все още не са пристигнали. Там ги очакват камери и журналисти. От мястото излъчва Youtube каналът на беларуската агенция "БелТА".

12:23

Преговорите започват в този час, съобщават беларуската агенция БелТА, украинската УНИАН и руското издание "Новая газета".

Kореспондентът на руската агенция РИА Новости съобщи, че в залата все още чакат делегациите.

Двете делегации се срещат на брега на река Припят, от страната на Беларус, близо до украинската граница. От съображения за сигурност точното място не се съобщава.

11:30

Руската армия е установила контрол над района около Запорожката АЕЦ в Украйна, съобщи руското министерство на отбраната, а Украйна отрече информацията, предаде Ройтерс, като се позова на Интерфакс.

10:23

УНИАН съобщава, че 10 самолета летят към Харков с готовност за обстрел. Излетели са от Белгород. Призовават се хората да потърсят укритие.

10:20

Украинска делегация е пристигнала с полски хеликоптер в района на украинско-беларуската граница, за да участва в преговорите с представители на Руската федерация.

Делегацията включва Давид Арахамия, председател на "Слуга на народа", министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников, съветника на началника на президентската канцелария Михайло Подоляк, първия заместник-ръководител на украинската делегация в Тристранната контактна група Андрей Костин, депутата Рустем Умеров и заместник-министъра на външните работи на Украйна Николай Точицки, съобщава украинската агенция УНИАН.

9:00

Министерството на отбраната заявява, че руската авиация е "придобила контрол над въздушно превъзходство над цялата територия на Украйна", предава телевизия "Дожд". Министерството се обърна към жителите на Киев и обяви, че всички цивилни граждани могат да го напуснат безпрепятствено по магистралата Киев-Василков. Цивилни граждани не са застрашени, заявяват от военното ведомство на Русия. Украинската страна не е потвърдила тази новина.

8:45

Администрацията на Владимир Зеленски потвърди, че руските сили са овладели Бердянск - югоизточен, намиращ се в Запорожка област град.

8:00

Киев вдигна полицейския час в 8 ч. тази сутрин местно време (също 8:00 българско време). Жителите на украинската столица вече могат да напуснат подземните убежища, в които се намират заради полицейския час, който продължи през целия уикенд. Магазините за хранителни стоки трябва да отворят в 8:00, а общественият транспорт да започне да се движи, въпреки че влаковете на метрото ще са с разреден график. След двудневното затваряне на всички магазини те са заредени с основни продукти, макар да не ви обещаваме голямо разнообразие, обявиха от киевската управа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

4

Вестник Комерсант Русия - 5300 убити руски войници - повече от първата чеченска война.
Ясно е защо лилипутин мълчи.

-8580

3

22% е минималната лихва по ипотека в Русия от днес.

банкрут

2051

2

Propaganda

28.02 2022 в 12:57

Така повелява етикетът. Хубаво.
Но с терористи, особено руски и исламистки не се преговаря.

Цивилизацията трябва да използва това време за снабди човеците с толкова ресурс, колкото е възможно. БГ да праща мини.

Това гарантира изтреблението на руските орки. И живот за нас в Европа.

-8580

1

Сутрешните разговори в семейството:
- Киев оцеля ли и тая нощ?
- Да! Но не можем да кажем същото за рублата..

 
X

Подкастът на OFFNews