Великобритания и Германия се обединяват в борбата срещу имигрантите

Елица Мартинова 24 април 2013 в 10:27 2721 5

Ангела Меркел и Дейвид Камерън, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Ангела Меркел и Дейвид Камерън, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Великобритания и Германия ще обединят усилия в борбата срещу „туризма за социални помощи“, пише британският вестник Daily Mail.

„Имигрантите от страните-членки на Европейския съюз оказват значителен натиск върху училищата, здравеопазването и социалните помощи, смятат Великобритания и Германия в безпрецедентно съвместно изявление“, пише британското издание.

Камерън и Меркел са решили да обединят сили в борбата с наплива от имигранти, дошли в страните им, за да се възползват от социалната система.

Двете държави се присъединяват към Австрия и Холандия в искането за строги мерки, които да сложат край на туризма за социални помощи.

Британският вътрешен министър Тереза Мей е преговаряла с останалите три страни за сформирането на единна позиция.

Във вторник вечер Великобритания, Германия, Австрия и Холандия са изпратили съвместно писмо до Съвета на ЕС. Основната теза в него е, че директивата за свободно придвижване, която е основополагащ принцип за ЕС, не може и не трябва да се прилага безусловно.

В писмото си четирите държави призовават проблемът да бъде обсъден на срещата на вътрешните министри през юни. Страните отбелязват, че редица техни градове са подложени на натиск от имигранти, идващи от други страни-членки.

Общото становище на Великобритания и Германия идва месеци преди ограниченията за българи и румънци да паднат окончателно.

Същевременно в друга своя статия Daily Mail пише, че след падането на ограниченията на Острова биха пристигали най-малко 35 000 българи и румънци годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови