И Германия се оплака от българските имигранти

Елица Мартинова 05 февруари 2013 в 11:47 2702 1

Бундестаг-ът в Германия, Снимка: ЕРА
Бундестаг-ът в Германия, Снимка: ЕРА

В разгара на вълненията срещу българи и румънци във Великобритания авторитетният немски вестник „Der Spiegel” съобщи, че някои градове се оплакват от наплива на имигранти от Югоизточна Европа.

„Те са свикнали с бедността - такъв е бил животът им в родината, но и тук почти никога не постигат по-добър живот. Имигранти от България и Румъния са в тежест на някои германски градове, които се оплакват, че напливът от чужденци им струва прекалено скъпо“, пише в уводното си изречение „Der Spiegel”.

Вестникът се позовава на документ, изразяващ общото становище на Асоциацията на градовете в Германия. В него е посочено, че напливът на българи и румънци се е увеличил значително от 2006 г. насам.

„Имигрантите често се настаняват в области, където безработицата и без това е висока. Най-засегнати са Берлин, Дортмунд, Дуйсбург, Хамбург, Хановер, Мюнхен и Офенбах.

Тези градове се оплакват, че прииждащите българи и румънци „застрашават социалния ред и мира“ в редица потърпевши райони.

Засегнатите области са особено разтревожени от факта, че повечето „пришълци“ са финансово нестабилни и необразовани, което възпрепятства интеграцията им в обществото. В становището си Асоцияцията на градовете в Германия е посочила като особено проблем ромите, които с пристигането си попадат в мизерни условия.

Засегнатите населени места очакват подкрепа от правителството на Германия и ако е необходимо, ще потърсят съдействие и от Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови