Обвиниха Би Би Си, че изкривяват данните за българските имигранти

Елица Мартинова 23 април 2013 в 12:50 1804 1

Марк Причард, Снимка: Тhe Telegraph
Марк Причард, Снимка: Тhe Telegraph

В неделя следобед авторитетната британска медия ВВС публикува проучване, което показа, че няма опасност от наплив на българи и румънци към Острова след падането на ограниченията през 2014 г. Ден по-късно критиците обвиниха ВВС в политически пристрастия и умишлено изкривяване на данните.

Опонентите на медията смятат, че ВВС умишлено е интерпретирала грешно резултатите на собственото си проучване. Изследването, поръчано от британската медия, показа, че 1% от румънците и 4,2 % от българите биха се преместили да живеят във Великобритания, ако преди това имат изпратена оферта за работа.

Критиците обаче тълкуват числата по различен начин. Според тях това не са хора, които не изключват вероятността в някакъв момент да помислят за работа на Острова, а са потенциалните имигранти, които вече търсят възможности за преместване.

Консерваторът Марк Причард първи оспори интерпретацията на ВВС.

Според неговите сметки работоспособното население в Румъния възлиза на 15,3 млн. души, 1% от които са отговорили положително на ВВС. Причард изчислява, че това са 153 000 потенциални имигранти на Острова.

Същия принцип той прилага и при анализа на „опасността“ от България. По негови изчисления трудоспособните хора в страната ни са около 4,67 млн., 196 хиляди (или 4,2%) от които са се устремили към Великобритания.

„Аз не се съмнявам в числата на проучването, а в прочита на ВВС. Като заключение от изследването може да се извади, че погледите си към Острова вече са се насочили 350 000 потенциални имигранти“, коментира Причард.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews