Франция изгони 4000 роми за три месеца

Последна промяна на 06 април 2013 в 11:18 3819 7

Ромски катун, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив
Ромски катун, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив

Франция е експулсирала близо 4000 роми от началото на годината.

Това сочат данните на Европейската асоциасция за защита правата на човека, цитирани от Радио Франс Ентернасионал (РФЕ).

Според статистиката 1000 от ромите е трябвало да напуснат Франция след опожаряване на лагерите им или нападения срещу временните им жилища.

28 катуна, подслонявали 2873 души, са били евакуирани от силите на реда през първото тримесечие на годината.

Изселването на ромите е част от политиката на френското правителство от 2010 г. насам да ограничи пребиваването им в страната. 

За да се справят с близо 20 хиляди роми, предимно от България и Румъния, французите умишлено разтурват незаконните ромските катуни.

Действията на Франция са остро критикувани от Европейския съюз и от неправителствените организации за защита правата на човека.

Според ЕС насилственото прогонване на ромите не е отговор на проблема и води до нарушение на европейските принципи за дискриминация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2013 в 22:25

Автономия, ама там работа се иска, така е по лесно- поговорката- Ахмак лозе копай, ахмак лозе копае юнак вино пие

08.04 2013 в 12:29

Попе, страшно много си прав.Ivan мангалите са по-малко около осемстотин хиляди,ако минават милион както пишеш ти по конституция имат право на автономия.Дали не биха се възползвали от това право,как мислиш?

06.04 2013 в 18:00

Годишната издръжка на циганите струва на бюджета на България 3,2милиарда лева. Всеки българин плаща месечно по 50лв. за циганите. Те са 1,5 млн.

06.04 2013 в 16:35

Пак да кажа:
Първият опит за интегриране на циганите е описан от Фирдоуси в "Шах-Наме". Когато шах Бахрам-Гур (420-438 г.) узнал, че в земите му запристигало откъм Индия някакво ново племе, отишъл лично да проучи нещата. Циганите го посрещнали с песни и танци, които се харесали на шаха. Приел ги за свои поданици, заповядал да им се даде земя, добитък, семена, рала. На следващата година отишъл да види докъде са я докарали новите поданици (иначе казано, инвестиционен контрол). Земята била буренясала, добитъкът и семената - изядени, а ралата - изгорени за дърва.
Подбрал шахът циганските тумби и ги натирил от земите си. Само че не обратно в Индия, а на запад, във Византия.
Вероятно искал да зарадва византийския император.
А природното явление "циганин си вади хляба с честен труд" се наблюдаваше масово по българските земи преди 1989 г. Со кротце, со благо и с малце кьотек.

06.04 2013 в 13:09

Нали "цивилизованите" за падняци ни учеха нас как да си ги асоциираме :D защо не ни показват нагледно как се прави? Много е лесно на теория и от дистанция..но май не са толкова умни западноевропейците, колкото си мислеха...или не се бяха сблъсквали с подобно зло... :)

06.04 2013 в 12:07

Абсолютно вярна теория, която вече се случва! ;) Опитват се да ни заличат, но дали ще успеят ще покаже времето! Най-вероятно ще успеят, защото ние сме овце и позволяваме това да се случва! После да говорят за ромска интеграция. Ако можеше и маймуните да интегрират, но не могат, не подлежат на интегриране! После да говорят за дискриминация и подобни глупости... ромите си знаят правата по-добре и от българите, когато са в България са роми, а в друга страна са българи!

06.04 2013 в 11:35

Ама как може такова нещо, те нали са хора, сега ще се върнат тука миличките да си ги хрантутим, че така е по-хуманно, по-цивилизовано. Що ли ми се струва, че България я гласят да е заселена с манговци, които след като ни изконсумират нас белите хора, няма да имат друг избор освен послушно да копат за благото на развитите капиталисти.