Украйна тръгна в контранастъпление на Харковския фронт, пишат за обкръжена Росгвардия край Балаклея

Красимир Крумов 06 септември 2022 в 23:52 19150 13

Към 20.00 часа в руския сегмент на Телеграм твърдяха, че Балаклея е под украински удари, но още не е превзета.

Снимка Twitter / Propeertys

Към 20.00 часа в руския сегмент на Телеграм твърдяха, че Балаклея е под украински удари, но още не е превзета.

Въоръжените сили на Украйна преминаха в настъпление на Харковския фронт, съобщи руската служба на Би Би Си. Във вторник сутринта украинците са нанесли силен удар по фланга на така наречената Изюмска групировка на руската армия в посока на Балаклея. Без да назовава името на населеното място съветникът в президентския офис на Украйна Алексей Арестович съобщи, че голяма част от руската групировка е взета в плен.

Според многочислените, макар и официално непотвърдени съобщения руските сили, състоящи се основно от мобилизирани жители на Донецк спешно преминават отатък река Северский Донец.

Проруските телеграм канали са пълни с тревожни съобщения. По техни информации украинската армия е овладяла село Вербивка край Балаклея, където е базиран най-големият руски арсенал. Други източници съобщават, че ВСУ вече са заели самата Балаклея.

Тази вечер ще има отлична новина от президента Зеленски по повод на контранастъпателната операция в Харковска област, съобщи съветникът на ръководителя на офиса на украинския президент Сергей Лешченко.

По-рано през деня във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски, коментирайки операцията на Юг, намекна, че ВСУ са започнали контраатака на различни направления.

„Няма да казвам, че това е само контраофанзива в Херсонска област… Има напрвеление или направления, в множествено число, и ние сме длъжни да се движим напред.“ – каза Зеленски. По думите му засега не може да обсъжда подробности за военните действия, за да може противникът „да получи от нас няколко изненади.“

Според шведския катал в Туитър Fria Ukraine, основните бойни действия се развиват северно от Изюм. Същият потребител твърди, че в Балаклея част на Росгвардия е била обкръжена от ВСУ. Обкръжен е и самарският СОБР - отряда със специално предназначение на руското МВР и ситуацията му била, меко казано, зле.

Какво означава за руската армия загуба на Балаклея, анализира още Би Би Си. Балаклея е разположена на северо-запад от Изюм и през нея минават коридорите за снабдяване на частите от руската групировка воюваща към Славянск и Краматорск. Оттам минава и трасето за Купянск – железопътната гара, на която от руска територия пристига основния обем от товари с военно предназначение. На изток от Изюм тече доста широката река Оскол, което силно затруднява снабдяването на Изюмската групировка. Ако съобщенията за превземането на Балаклея от ВСУ се потвърдят, това сериозно ще усложни положението на руските войски: първо, това градче прикриваше тила на руснаците, второ, оттук се отваря пътят и към Купянск и на Весьолое. И това мирише на обкръжение, коментира Би Би Си.

Всички знаят за Балаклея, но, докато не го съобщи Генералният щаб, действа информационна тишина, заяви съветникът в офиса на украинския президент Володимир Зеленски Алексей Арестович. Арестович все пак се изкуши да разкаже малко подробности в ефира на предаването Фейгин LIVE във вторник вечерта, но без конкретни топоними.

Има град, чието име не произнасяме, и там е станала беда с Путиновите войници. Голяма беда. Как да кажа, така, че нищо да не издам, но всички да разберат. Такава беда им се е случила, че силно са избягали на Изток. Още по-нататък от града, който не можем да произнасяме. Съвсем далече зад града. Но мъжественото руско командване се старае да възстанови положението, прехвърлят резерви и всякакви такива, но ги чакат куп изненади, а част от тях имат чест вече да са в плен.

Руски военни микроблогъри коментират ситуацията от руската страна. Ето и руският за случилото се, така както го вижда страничката Русский мир в руската социалка ВКонтакте:

Хронологията според руската страна

  • Настъпление на ВСУ към Балаклея. Врагът не можа да нахлуе в града.
  • ВСУ дълго са готвили удара, през последните седмици постоянно обстрелвайки позициите и след поредния мощен обстрел на сутринта тръгнаха на щурм.
  • Атаката започна по няколко направления, опитват се да обкръжат града.
  • Първата отбранителна линия преди града беше изоставена, нашите преминаха на втората в покрайнините.
  • При Вербивка врагът превзе опорната точка, нашите се изтеглиха в града.
  • Нашите взривиха моста през река Балаклейка, за да затруднят преминаването на техника на врага навътре в града.
  • Врагът се опитва да излезе по трасето Балаклея-Волохов Яр-Шевченко-Купянск за да обкръжи нашите войски.
  • Най-ожесточените боеве са по участъка Балаклея – Волохов Яр.
  • По завземането в атаката участват наемници.
  • Има загинали, ранени, пленени.
  • Вечерта врагът прекрати опитите за щурмуване.
  • Нов щурм се очаква на сутринта.
  • Градът се отбранява от бойци от мобилизационния резерв на ЛНР и ДНР, от бойци на ВС на РФ и на Частната компания Вагнер.
  • Момчетата в града имат връзка и чакат подкрепление.
  • Информацията за тежщи боеве на Изюмския фронт не съответстват на действителността, там е нормална обстановката.
  • Това, че ОМОН и СОБР са отблъснали настъплението, това е някаква простотия в медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

13

dolivo

08.09 2022 в 15:27

тролчетата почнаха да преповръщат повърните на Руската държавна пропаганда, бременни жени ала бала. Трагедия

-1650

12

ob1

07.09 2022 в 17:20

Стига си пускал тия кремълски лъжи, лакейче!

-240

10

редовно четящ

07.09 2022 в 09:38

Добри новини!

2073

9

Johnny B Goode

07.09 2022 в 09:31

Веждичката, те рашистите още по-големи богатири.
Първо превзеха Киев за три дни, после Одеса с крайцера Москва. После като започна една бърза офанзива из Донбас, няма свършване. И от някакъв остров там се махнаха в "знак на добра воля".
Сега чувам, че всичката са я втасали в Украйна и са почнали съвместни учения със Северна Корея. Едни такива хипер-звукови и безаналогови. Вовата ги гледа през бинокъл.

-1650

8

ob1

07.09 2022 в 09:26

вежда, що не сте в Киев? Къде е крайцерът? Какво и защо гърми из Крим? Колко месеца ще продължи тридневната специална операция?
Айде със здраве, иди да плачеш на рамото на тавариш мутрафонова как гадните hwbg тролове са те обидили пак :)

-1650

6

ob1

07.09 2022 в 09:14

order-чо, това вашето скоро го знаем. Доста години слушахме как "скоро" ще построим комунизма, после социализма, после щеше "скоро" да заживеем добре и доста още подобни. Та руZките подлоги е добре да внимават как го ползват скорото, че стават за смях.
Да ти припомня - бяхте в Киев. Какво стана?

2099

5

Mateevk

07.09 2022 в 08:03

А Путин каза, че руснаците още не били започнали...И докато чака да започнат, за по-безопасно отиде по-далече в Далечния изток, да не му падне някой шрапнел и на него на главата. Но сериозно - да, украинците уж контраатакуват, пък руснаците, с малки изключения, цели 7 месеца тъпчат на едно място на практика. А 80% от Украйна си седи неденацифицирана и недемилитаризирана!
 
X

Да помогнем на украинските деца!