Украйна обяви 16 февруари за ден на единство - пее химна и развява знамена

Това е денят, в който според някои Русия може да нахлуе в страната

OFFNews 15 февруари 2022 в 10:20 2208 0

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призовава за "ден на единството" на 16 февруари - денят, в който според информация в международни медии може да се очакват военни действия в Украйна.

Зеленски апелира народа на страната да развее знамената и да запее заедно националния химн, предаде Ройтерс.

Представители на украинското правителство подчертаха, че Зеленски не е прогнозирал нападение в сряда, а е реагирал скептично на съобщенията в чуждестранните медии.

"Те ни казват, че 16 февруари ще бъде денят на нападението. Ние ще го направим ден на единството", каза Зеленски във видеообръщение към нацията.

"Опитват се да ни сплашат, като за пореден път назовават дата за началото на военните действия, каза Зеленски. - На този ден ще развеем националните си знамена, ще носим жълто-сини знамена и ще покажем на целия свят нашето единство."

Зеленски отдавна твърди, че макар да вярва, че Русия заплашва да нападне страната му, вероятността за предстоящо нахлуване е преувеличена от западните съюзници в отговор на усилията на Москва да сплаши Украйна и да посее паника.

Михайло Подоляк, съветник на началника на кабинета на Зеленски, заяви пред Ройтерс, че президентът отчасти е реагирал "с ирония" на медийните съобщения за потенциалната дата на инвазията.

"Напълно разбираемо е защо днес украинците са скептични към различните "конкретни дати" на така нареченото "начало на инвазията", обявени в медиите", каза той. "Когато "началото на инвазията" се превръща в някаква подвижна дата за обиколка, подобни медийни съобщения могат да се приемат само с ирония".

Зеленски публикува указ, с който призовава всички села и градове в Украйна да развеят знамената на страната в сряда, а цялата нация да изпее националния химн в 10 ч. Също така призовава за увеличаване на заплатите на войниците и граничарите.

Представители на САЩ заявиха, че не прогнозират нападение, наредено от руския президент Владимир Путин, в конкретен ден, но повториха предупрежденията, че то може да се случи по всяко време, допълва Ройтерс.

"Няма да се впускам в конкретна дата, не мисля, че това би било разумно. Бих ви казал само, че е напълно възможно той да се придвижи без почти никакво предупреждение", заяви пред репортери говорителят на Пентагона Джон Кърби. По-рано той заяви, че Москва все още увеличава военния си потенциал на украинската граница.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон, който вече е изпратил повечето си дипломати у дома, премества останалата си дипломатическа мисия в Украйна от Киев в западния град Лвов, много по-далеч от руската граница. Той се позова на "драматично ускоряване на струпването на руски сили".

Блинкен заяви, че Вашингтон предлага на Украйна до 1 млрд. долара под формата на гаранции за държавни заеми, за да успокои пазарите. 

Руска инвазия на Украйна все още е силно вероятна и до нея може да се стигне всеки момент, заяви днес британската външна министърка Лиз Тръс, предаде БТА. Тръс каза още, че британското правителство внимателно ще следи за евентуални операции "под чужд флаг" в Украйна през следващите дни.

Британската министърка заяви пред телевизия "Скай нюз", че ако руски войски влязат в Украйна, те могат бързо да се доберат до Киев.
"Киев със сигурност е мишена за Русия", категорична бе Тръс. "Що се отнася до времето на атаката, тя може да е всеки момент. Руските сили може да стигнат до Киев много бързо", каза високопоставената британска представителка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша