Убиец по патриотични подбуди. С кого Путин иска да размени журналиста Еван Гершкович

OFFNews 09 февруари 2024 в 17:07 2289 3

Гершкович, Красиков

Снимка Getty images, THEINS.RU

Гершкович и Красиков

В отговор на въпросите на американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън за съдбата на журналиста от Wall Street Journal Еван Гершкович, обвинен в Русия в шпионаж, Владимир Путин говори за "патриот", който "ликвидира" човек в Европа.

Става дума за руснака Вадим Красиков, осъден за убийството на бившия чеченски военачалник Зелимхан Хангошвили в Берлин. Името на Красиков вече е споменавано в контекста на евентуална размяна на Гершкович, но неофициално. Сега Путин официално обяви именно такава възможност за размяна, посочва Би Би Си.

Карлсън 6 пъти задава въпрос за Гершкович. По времето, когато журналистът пита за трети път за колегата си, Путин изведнъж започна да спекулира, не назова името на Красиков, дори държавата, в която излежава доживотна присъда и уж с неудоволствие казва.

"Вижте, ще ви кажа следното: в една държава, съюзническа на САЩ, седи човек, който от патриотични съображения ликвидира бандит в една от европейските столици. По време на събитията в Кавказ знаете ли какво е направил той (бандитът)? Не ми е приятно, но все пак ще кажа: той сложи на пътя нашите войници, взети в плен, и след това прегази с кола главите им. Що за човек е това и човек ли е той? Но се намери патриот, който го ликвидира в една от европейските столици", каза Путин.

"Дали го е направил по собствена инициатива, или не, е друг въпрос", добавя руският президент.

По този начин той не изключва възможността "патриотът" да е изпълнявал чужда задача.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на въпроса дали Путин е имал предвид осъдения на доживотен затвор Красиков, когато е говорил за възможността за размяна на Гершкович.

"Оставям го без отговор", каза той пред репортери.

На 15 декември 2021 г. съдът в Берлин осъжда 56-годишния Вадим Красиков на доживотен затвор за убийството на бившия чеченски полеви командир, грузинеца Зелимхан Хангошвили, извършено в Берлин.

Както пише "Шпигел", Красиков е пристигнал в Германия с фалшив паспорт на името на Владимир Соколов, а преди това е служил в специалните сили на ФСБ "Вимпел". Според версията на германското разследване на 23 август 2019 г. в берлински парк Красиков се приближил до Хангошвили на велосипед и го прострелял три пъти с пистолет Glock 26 със заглушител. Хангошвили умира, а Красиков е задържан.

През декември 2019 г. Путин говори за случая, като нарича жертвата "абсолютен кървав убиец" и добавя, че е участвал в организирането на атентатите в московското метро. "Имате бандити, които се разхождат из Берлин!" - казва Путин на пресконференция в отговор на въпрос на "Шпигел".

Хангошвили е етнически чеченец, родом от Панкиското дефиле в Грузия, командир на взвод по време на втората война в Чечения, а по-късно служи в грузинската армия. Според Berliner Kurier Хангошвили е работил и в антитерористичния отдел на грузинското вътрешно министерство, преди да се премести в Германия.

Руското външно министерство нарече спекулация медийните съобщения за връзката на руснака, заподозрян в убийството на грузински гражданин, с руските служби за сигурност.

През юни 2020 г. германската федерална прокуратура обявява, че убийството е било поръчано от "държавни служби в централното правителство на Руската федерация". Руското посолство нарече обвиненията неоснователни и неподкрепени с доказателства.

Според германската прокуратура Красиков е приел поръчка от правителството да убие с надеждата да бъде възнаграден или поради желанието да убие политически опонент.

Това, че Путин отново го споменава в контекста на размяната, не е точно новина. Още през септември фактът, че Кремъл предлага да размени Гершкович за убиеца Хангошвили, беше съобщен от колеги журналисти в статия в Wall Street Journal. Позовавайки се на източници от западните правителства, изданието съобщи за задкулисни преговори, които Москва уж води със Запада в опит да върне Красиков в Русия.

Сред затворниците, които Москва е готова да размени за Красиков, са Гершкович и политикът Алексей Навални, твърди Wall Street Journal. Според вестника през 2021 г., малко преди произнасянето на присъдата на Красиков, Путин е поискал от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев да "проучи възможността за размяна на затворници, за да бъде освободен Красиков".

Wall Street Journal коментира, че това отношение към осъдения в Германия руснак показва как "Путин, бивш офицер от КГБ, който по-късно оглавява Федералната служба за сигурност, високо цени Красиков".

Що се отнася до отношението на Путин към Гершкович, той вече го изрази в отговор на въпрос на американската журналистка Валери Хопкинс от "Ню Йорк Таймс". Тя попита за евентуална размяна през декември миналата година на годишната пресконференция на руския президент.

"Имаме контакти с американските ни партньори по този въпрос и се води диалог - не е лесно. Сега няма да навлизам в подробности, но като цяло ми се струва, че говорим на език, който е разбираем един за друг. Надявам се, че ще намерим решение", каза тогава Путин.

Може би разказът за "патриота" в двучасовото интервю с Карлсон може да се разглежда като част от диалога за размяната на журналиста Гершкович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

09.02 2024 в 20:20

Освен откровен убиец путин е и откровен лъжец. Нормалният свят няма никакво намерение да се занимава с глупостите му.

345

2

Джендо Джедев

09.02 2024 в 18:43

Класиката в жанра - Путинската кочина скалъпва обвинения срещу някой западняк, арестува го и го държи като разменна монета за някой от своите главорези.

2099

1

Mateevk

09.02 2024 в 17:42

Бандит, ликвидиран от патриотични съображения...Това е начинът на мислене и действие на КГБ. От патриотични съображения е ликвидиран в Мюнхен и Степан Бандера, от същите патриотични съображения е ликвидиран в Мексико и Троцки и т.н. и т.н. Само това стига да разберем що за екземпляр е Путин и какви са разбиранията му - разбирания на примитивен масов убиец, който смята, че има право да определя кой да живее и кой да мре. Няма нужда от двучасови монолози, за да стане всичко ясно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!