Турската армия е поела контрол над малка част от Сирия

OFFNews 22 февруари 2015 в 14:45 8609 7

Турската армия е поела контрола на сирийската територия, намираща се в разстояние на 200 метра от границата с Турция в района Ешме, съобщи ТАСС, като се позова на президента на Турция Ердоган.

На въпросната територия ще бъде поставена гробницата на шах Сюлейман, която по-рано днес беше преместена чрез военна операция на турската армия от мястото й, намиращо се на 30 километра навътре в Сирия заради опасност за охраняващите я турски войници.

"Евакуираните останки на шах Сюлейман I ще бъдат превозени в региона на Ешме на 200 метра от границата, където в момента се издига турският флаг. Преди гробницата смени своето местоположение 2 пъти. Сега ще издигнем своя флаг там и ще продължим да почитаме паметта на нашия предтеча в съответствие с международните законови разпоредби", каза президентът.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че смяната на местоположението на гробницата, територията около която се счита за анклав на Турция, няма да промени нищо по отношение на договореността между двете държави.

Той добави, че през нощта турската армия е извършила 2 военни операции - едната е била евакуацията на гробницата и войници, които я охраняват, другата е била осигуряването на периметъра около Ешме.

В операциите са взели участие 39 танка, 57 бронирани коли, 100 единици транспортни машини, 572 войници, безпилотни самолети и изтребители. Цялата операция по евакуирането е приключила за по-малко от 5 часа, като частите са навлезли на 37 км навътре в сирийска територия, в провинция Халеб, където се намираше досега гробницата.

След изнасянето на саркофага сградата е била взривена, за да не се използва от "Ислямска държава".

Анкара не е поискала разрешение от Сирия, за да изпълни операциите си, а просто е осведомила Дамаск, когато тя е започнала.

Турция поема временен контрол над територията, докато положението в Сирия не се нормализира. След това ще протекат преговори за преместването на мавзолея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!