"Полезно е, че ние вкарваме турските филми като "Великолепният век"

ОFFNews Последна промяна на 19 февруари 2015 в 22:17 8643 16

Вежди Рашидов.
Вежди Рашидов.

"Стар народ с древна култура сме. България лежи върху 3 цивилизации и култури, даже бих казал 4, защото притежаваме най-големия ислямски архив по една случайност - и той се намира в Народната библиотека. 4 вагона сме купили от Одрин, докато чакат да ги карат за рециклиране. От това, което е проучено до момента, при нас се намира цялата кореспонденция на Наполеон със Султана. Целият поход на Наполеон до Египет".

Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов днес пред Комисията по култура и медии към парламента по време на представянето на своя екип и отчет за свършената работа през първите 100 дни от работата на правителството.

Той изреди редица успехи в областта на културното сътрудничество между България и Турция, като един от тях беше и популярността на турските филми и сериали у нас.

"Ако трябва да говорим за култура на общностите, на българските граждани независимо от техния етнос - това, което е полезно, е, че ние закарахме българския балет в Анкара. Това, че ние вкарваме турските филми като "Великолепният век" - една история, която беше поднесена по художествен начин - нашето общество го прие", изтъкна той.

Рашидов изброи още и стратегически цели, които си е поставил, като ключов ще бъде опитът да увеличи бюджета на МК, тъй като в момента той е изключително нисък - между 0,4 и 0,5% от БВП на страната. За сравнение той изтъкна, че Македония и Франция отделят съответно по 1,8% и 3,9% от БВП за култура.

Министърът се похвали, че неговото министерство досега е било отличник, като нито един одит не е намерил нещо нередно, дори проверката на министъра на културата в кабинета "Орешарски" - Петър Стоянович, е доказала, че МК при Рашидов е било отличник.

"И при най-малкото съмнение за нещо, аз ще спра, няма значение каква ще е цената, защото достойнството и честта нямат цена", изтъкна той.

Според него е недопустимо, че 2 поредни години "БГ Лувърът" не е бил открит, а екипът, който е свикал Рашидов, е изготвил концепция за музея само за 1 месец.

Министърът разкри, че ремонтът на Ларгото ще започне до 10 дни, стига да няма обжалване по процедурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2015 в 02:30

ТЕЗИ ДНИ НАМЕРИХ ЕДНА "ВЪТРЕШНА РЕЦЕНЗИЯ" НА НЯКОГАШНОТО ДИ "БАКАЛОВ" - ВЪВ ВАРНА-ГРАД. Е - БОЖЕ ГОСПОДИ - ПРОСТИ МЕ - ТАКОВА ПРЕДНАМЕРЕНО ОЧЕРНЯНЕ НА ДОКАЗАНО БЯЛОТО - БИ МОГЛО ВКАРА ВСЕКИ МЛАДОК В ЩУРОТИИ - А СЛУЧАИТЕ СА БЕЗЧЕТ - ОТ ПЕНЮ ПЕНЕВ ДО БОГОМИЛ ТОДОРОВ. СЕГА - НА ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ СИ СЕ ПИТАМ - ЧИИ РАСИСТКИ УНИЩОЖИТЕЛНИ ПРОГРАМИ ИЗПЪЛНЯВАШЕ КОМУНИЗМАТА У НАС!?! ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН СЛУЧАЙ - НЕ НА МОСКВА.

21.02 2015 в 12:41

До история,
Ти си болен, пий си хапчетата и си ходи в Анадаола. Ако не вярваш как нашите историци представят османската империя- единствената , която само е рушила и нищо не е оставила след себе си- прочети гръцки или западноевропейски хроникьори, и техни картини.Зверствата са като тези на иДИЛ- все пак на един пророк се кланят. Пренаписването на историята тече с пълна сила,нали депесарино?

21.02 2015 в 10:20

"Полезно е, че ние вкарваме турските филми като "Великолепният век" - много правилна теза. От много години целенасочено се игнорира и представя в лоша светлина времето на Османската империя. Макар филмът да е "художествено интерпретиране и представяне" на историята, все пак е малка крачка в правилната посока.

20.02 2015 в 15:49

@Боряна, кого визирате? Ако си мислите за Георги Кадурин, то той и е брат и няма нищо общо с бизнеса на сестра си.
В разследването много ясно се изложени връзките между Тонев и Кадурина. Показани са документите, с които започва така нареченото "сътрудничество" на държавната болница с частната фирма, с подписите на Тонев! За 10 години частната фирма не е внесла нито една електрическа крушка в болница, да не говорим за апаратура или консумативи.
Тонев се опитва да представя ситуацията като опит да задържи специалисти, както и да привлече нови такива.
Скандалът е изключително голям и не трябва да остане потулен!
В следващите 2 дни ще стане ясно дали е клекнало бТВ на обажданията на банкянската тиква.
stay tuned!

20.02 2015 в 14:50

да и аз предпочитам Офнюз да обърне внимание на скандала в Медицинска академия, защото са окрадени пациенти за 10 милиона!!!!!!

Питам се обаче защо сега се разкрива истината която е от 10 години.

Не беше ли един артист с глава длъгнеста като краставица син на тази Кадурина толериран от същата Бтв?

20.02 2015 в 13:31

"...защото достойнството и честта нямат цена..."
Имат Веждичка, имат, и ти го доказа. Цената е достъп до кацата с медеца. А като бонус за т'ва, че си си продал гъза на Анкара и им пробутваш пропагандните сериалчета пак ще паднат няколко алтъна ... Що си не дялаш камънаците и да си поркаш уискито ми се пънеш с "политика" да се занимаваш?!?

20.02 2015 в 11:52

Филмите като "Златният век" са турска пропаганда за влизане в ЕС. Нито имат художествена стойност, нито историческа, а само и единствено политическа такава. По какъв точно начин са полезни - като внушават измислици и внасят заблуждения в наивния зрител? Чудесно, г-да политици, чудесни съвременни похвати за манипулиране на общественото мнение!

20.02 2015 в 10:06

Компрометиращи връзки между Стоян Тонев, бивш шеф на ВМА и началника на кожната клиника във военната болница проф.Мирослава Кадурина разкрило разследване на bTV. Кудрина е и собственки на 85% от акциите на "Дерма Парм", която от 2004 до 2014г имаше договор с ВМА. Вчера бе цитиран одит на МО, според който в клиниката има опит за скрита приватизация и злоупотреби за милиони левове по времето на Тонев.

20.02 2015 в 09:56

и няма нужда да се създава фалшив образ на герб - опонент на комунистите.
герб са си чист комунистически продукт - едни и същи тролове тролят и за двете лица на многоликата комунистическа ламя.

20.02 2015 в 09:45

Ето 3 дни се мълчи и чакат мръсните гейберасти да се "размине", да се "източат" ла.ната н онова дебело прасе Тонев, дето уж бил генерал. Лично банкянския свинар звънял на Станчев да спре разследването. Тихичко така, да се поразмине, да не го излъчват...
Кражбата продължила години!
И "договора не е подновен", да се забрави и да замине.
Тонев, кажи си бе!
Няма връщане, цяла България ще научи за източените 12млн лв от ВМА!