"Полезно е, че ние вкарваме турските филми като "Великолепният век"

ОFFNews 19 февруари 2015 в 22:17 9135 16

Вежди Рашидов.
Вежди Рашидов.

"Стар народ с древна култура сме. България лежи върху 3 цивилизации и култури, даже бих казал 4, защото притежаваме най-големия ислямски архив по една случайност - и той се намира в Народната библиотека. 4 вагона сме купили от Одрин, докато чакат да ги карат за рециклиране. От това, което е проучено до момента, при нас се намира цялата кореспонденция на Наполеон със Султана. Целият поход на Наполеон до Египет".

Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов днес пред Комисията по култура и медии към парламента по време на представянето на своя екип и отчет за свършената работа през първите 100 дни от работата на правителството.

Той изреди редица успехи в областта на културното сътрудничество между България и Турция, като един от тях беше и популярността на турските филми и сериали у нас.

"Ако трябва да говорим за култура на общностите, на българските граждани независимо от техния етнос - това, което е полезно, е, че ние закарахме българския балет в Анкара. Това, че ние вкарваме турските филми като "Великолепният век" - една история, която беше поднесена по художествен начин - нашето общество го прие", изтъкна той.

Рашидов изброи още и стратегически цели, които си е поставил, като ключов ще бъде опитът да увеличи бюджета на МК, тъй като в момента той е изключително нисък - между 0,4 и 0,5% от БВП на страната. За сравнение той изтъкна, че Македония и Франция отделят съответно по 1,8% и 3,9% от БВП за култура.

Министърът се похвали, че неговото министерство досега е било отличник, като нито един одит не е намерил нещо нередно, дори проверката на министъра на културата в кабинета "Орешарски" - Петър Стоянович, е доказала, че МК при Рашидов е било отличник.

"И при най-малкото съмнение за нещо, аз ще спра, няма значение каква ще е цената, защото достойнството и честта нямат цена", изтъкна той.

Според него е недопустимо, че 2 поредни години "БГ Лувърът" не е бил открит, а екипът, който е свикал Рашидов, е изготвил концепция за музея само за 1 месец.

Министърът разкри, че ремонтът на Ларгото ще започне до 10 дни, стига да няма обжалване по процедурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!