57% от американците подкрепят пращането на войски в Сирия и Ирак

OFFNews 22 февруари 2015 в 09:54 3873 10

Повечето от американските граждани подкрепят пращането на техни войски на територията на Сирия и Ирак, за да се бият срещу "Ислямска държава", сочи ново проучване на Си Би Ес.

57% от анкетираните са подкрепили пряката военна намеса в двете страни, което е увеличение с 10% спрямо октомври 2014 г., когато 47% бяха "за", докато през септември едва 39% подкрепяха военна интервенция.

Бруталните видео записи на убийства на десетки невинни под контрола на "Ислямска държава" е изиграло голяма роля в настроението на американското общество срещу групировката.

65% от жителите на САЩ смятат ИД за голяма заплаха.

Междувременно през изминалата нощ Турция проведе военна операция в съседна Сирия, за да евакуира войниците си, които пазят гробницата на шах Сюлейман, прадядото на основателя на Османската империя - Осман I., съобщи Ен Би Си.

Наземни войски и самолети са пресекли границата близо до кюрдския град Кобане. Един турски войник е бил убит по време на операцията, като официалните данни са, че той е загинал заради "инцидент", без да се споменава какъв точно е бил той.

Според "Ройтерс" участие в операцията са взели 700 войници и 100 единици военна техника.

Премиерът Ахмет Давутоглу съобщи, че гробницата е била преместена в Турция, като ще бъде върната в Сирия, но на друго място.

Историческият паметник беше пазен от 40 турски войници, които можеха да станат жертва на гражданската война в страната по всяко време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки