Бой със столове в турския парламент

ОFFNews 18 февруари 2015 в 20:34 23087 8

Снимка от боя в турския парламент.

Снимка The Independent

Снимка от боя в турския парламент.

В турският парламент избухна сбиване, при което пострадаха голям брой депутати, двама от които тежко, след като са били ударени с чукчето на председателя на парламента, съобщи "Индипендънт".

По време на масовия бой е бил хвърлен и стол, който е наранил няколко народни представители. 

Сбиването започнало, след като депутати от опозицията се опитаха да отложат разглеждането на противоречив закон, който ще ограничи правото на гражданите да протестират и ще даде повече правомощия на полицията.

Управляващата партия на Ердоган твърди, че поправката ще даде права на силите на реда да разбиват протести, които има шанс да се превърнат в опасни за живота и здравето на хората размирици. Освен това полицаите вече ще могат да използват огнестрелни оръжия и да задържат хора до 48 часа, без да са им повдигнали обвинения.

Един от тежкоранените депутати, по-късно е закаран в болница, където се е възстановил. Снимка: Турският народен представител Мюслим Сари.

Критиците на Ердоган виждат в тези поправки опит на президента да задуши бъдещи протести срещу него.

Преди време той беше предложил мерки за контрол на интернет свободата, а миналогодишната му идея да блокира Туитър и Ютюб беше посрещната от протести из цяла Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews