Ципрас уволни министрите, несъгласни с реформите

OFFNews 17 юли 2015 в 21:32 3996 1

Гръцкият премиер Алексис Ципрас уволни министрите и зам.-министрите, които не са съгласни с реформите, които международните кредитори искат, за да предоставят трети спасителен пакет на Гърция.

Промените са обявени официално със съобщение на правителството малко преди 21 часа. 

Досегашният министър на труда Панос Скулетис става министър на енергетиката. Той заема поста на един от най-големите „бунтовници“ в правителството – Панайотис Лафазанис.

На мястото на Скулетис е назначен досегашният зам.-министър на административната реорганизация Йоргос Катругалос, съобщи grreporter.info.

Извън правителството се оказват и зам.-министрите на социалното осигуряване Димитрис Стратулис и зам.-министърът на отбраната Костас Исихос, които също се противопоставиха на споразумението с кредиторите.

На мястото на подалата преди дни оставка зам.-министър на финансите Надя Валавани е назначен Трифон Алексиадис.

Назначеният за финансов министър след оставката на Янис Варуфакис Евклид Цакалотос запазва поста си.

Независимите гърци пък получиха още едно място в кабинета – на зам.-министъра на социалното осигуряване. На поста беше назначен актьорът Павлос Хайкалис.

С решение на премиера се създава и специална комисия за борба с корупцията, която ще се ръководи от държавния министър Панайотис Николудис.

В комисията ще участват отговорният за държавните приходи зам.-министър на финансите Трифон Алексиадис, зам.-министърът на вътрешните работи и административната реорганизация Павлос Полакис, зам.-министърът на правосъдието Димитрис Папангелопулос и зам.-министърът, който е натоварен с координацията на работата на правителството Теренс Куик (член на Независимите гърци). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews