Гръцкият парламент прие реформите, протести и палежи в Атина

OFFNews 16 юли 2015 в 07:38 42498 17

Гръцкият парламент разреши провеждането на мащабните и болезнени реформи, поискани от Европа за отпускането на нов заем за страната.

В замяна на реформите Гърция получава 86 милиарда евро от кредиторите.

Решението на 300-членния парламент, взето тази нощ с 229 гласа "за", 64 "против" и 6 "въздържал се", бе предшествано от бунт, който се разрастна след гласуването и който бе овладян трудно от полицията. Протестиращи хвърляха бомбички, палеха автомобили, предизвикваха пожари. На пл. "Синтагма" излязоха около 12 000 протестиращи, маскирани хвърляха коктейли "Молотов". Полицията арестува 40 души.

Защитавайки мерките, Ципрас обяви пред депутатите, че не ги подкрепя, но е принуден да ги прокара. Аз съм последният човек, който ще избяга от тази отговорност, заяви той, цитиран от Reuters.

Мерките включват увеличение на данъците, пенсионна реформа, основен ремонт на системата за колективно трудово договаряне, мерки за либерализиране на икономиката и свиване на публичните разходи. 50 милиарда евро публични активи ще бъдат отделени от Гърция в специален приватизационен фонд и ще служат като обезпечение по сделката.

Мерките бяха определени от противниците им като „социален геноцид“.

Сред 38-те „Сириза“, обявили се срещу тях са бившият финансов министър Янис Варуфакис, министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, заместник-министърът на труда Димитрис Стратулис, както и подалата оставка като зам.-министър на финансите Надя Валавани.

За да прокара мерките, премиерът Алексис Ципрас поиска подкрепа от проевропейските опозиционни партии, оставяйки открит въпросът за бъдещето на неговото правителство.

Има разцепление в "Сириза", призна говорителят на правителството Габриел Сакеларидис, но подчерта, че приоритетът на кабинета е осигуряване изпълнението на споразумението, което означава, че няма да се насрочат веднага предсрочни избори.

Гърция може да проведе предсрочни избори през септември или октомври, заяви днес министърът на вътрешните работи Никос Вутсис, цитиран от Би Би Си.

Финансовите министри в еврозоната ще обсъдят гласуването тази сутрин.

Следващото сериозно плащане по дълга на Гърция е на 20 юли, когато страната трябва да плати 3.5 милиарда на Европейската централна банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!