Германия одобри сделката за Гърция за 86 млрд. евро

OFFNews 17 юли 2015 в 16:55 3260 3

Долната камара на Бундестага одобри започването на преговори за трети спасителен пакет за Гърция за 86 млрд. евро. 

439 депутати са гласували „за“, 119 - „против“, а 40 са се въздържали.

Сред гласувалите „против“ сделката за Гърция са и 50 депутати от блока Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз на германския канцлер Ангела Меркел.

„Против“ новия спасителен план за Гърция гласуваха и крайнолевите, които обвиниха управляващите, че като притискат Атина да приеме реформите, разрушава Европа.

Самата Меркел, която има рожден ден днес, обяви по време на дебатите, че ако Гърция беше напуснала еврозоната, би била изправена пред хаос и насилие.

Тя призова депутатите да подкрепят спасителния план за Гърция, като подчерта, че „това не е само за хората в Гърция, но и за хората в Германия“.

По думите й един внезапен Грекзит не трябва да се бърка с доброволно и организирано излизане на Гърция от еврозоната. Тя подкрепи и плана на финансовия си министър за временно излизане на Гърция от еврозоната, което беше посрещнато с аплодисменти от депутатите от управляващия блок.

Би било напълно безотговорно, ако не се направи опит да се осъществи тази помощ. Знам, че мнозина изпитват съмнения за това ще има ли успех, ще могат ли гърците да преодолеят всичко. Но Европа трябва да излезе от тази криза по-силна, отколкото беше в началото, категорична е Меркел.

В същото време германският канцлер разкритикува гръцкия премиер Алексис Ципрас, който според нея е разрушил икономическото доверие в страната си. 

Гърция получи подкрепа за начало на нови преговори за спасителен план и от Австрия и Швеция.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че България също ще подкрепи нов спасителен план за Гърция, но няма да плати от бюджета си за спасяването на южната ни съседка.

Борисов беше категоричен, че е получил гаранция за това от Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!