САЩ заплашиха Русия с нови санкции, трупат войски в Полша

Джо Байдън: Украйна е пред разпад

OFFNews 23 април 2014 в 08:41 6039 8

Джо Байдън заплаши Русия с по-строги санкции

Снимка AP

Джо Байдън заплаши Русия с по-строги санкции

САЩ ще разширят санкциите срещу Русия, ако напрежението в Украйна не бъде намалено. Това е заявил американският държавен секретар Джон Кери в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, предаде Би Би Си.

Кери е изразил "дълбоката си загриженост за липсата на стъпки в положителна посока от страна на Русия".

Той призовал Русия да смекчи ескалиращата реторика, да се включи в дипломатическите разговори и да призове чрез публично изявление окупаторите на сгради в Източна Украйна да се разоръжат, е казал неназован високопоставен източник от Държавния департамент пред Би Би Си.

"Секретар Кери също потвърди, че липсата на осезаем напредък в прилагането на женевското споразумение ще доведе до увеличаване на санкциите срещу Русия", е казал източникът.

В същото време американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че САЩ стоят зад единна Украйна и не признават действията на Русия в Крим. Байдън даде съвместна пресконференция с временния премиер на Украйна Арсений Яценюк в Киев. На срещите си с политическите лидери в Киев американският вицепрезидент обеща и допълнителни 50 милиона долара от САЩ за политически и икономически реформи в Украйна.

По-рано изпълняващият длъжността украински президент Александър Турчинов осъди подновяването на военната операция срещу проруските военни в Източна Украйна. Турчинов обяви още, че двама мъже, включително бившият председател на украинския парламент Владимир Рибак - са били намерени мъртви, след като са били измъчвани жестоко.

"Терористите, които завзеха целия Донецк отидоха твърде далеч", заяви той.

САЩ и Западът обвиняват Русия в използване на военни под прикритие, които подкрепят сепаратистите в Източна Украйна. Русия отрича да има участие.

В същото време, Вашингтон изпраща войски в Полша и трите прибалтийски държави за учения на НАТО, пише още Би Би Си. Според британската медия за учението са били изпратени 600 войници. Говорител на министерството на отбраната е заявил, че това решение цели да покаже силната подкрепа на Алианса към случващото се в Украйна.

Командването на ВМС на САЩ увеличава броя на американските бойни кораби в Черно море, съобщават пред Интерфакс от Главния щаб на ВМФ на Русия. „Във вторник фрегатата „Тейлър” на ВМС на САЩ форсира зоната на черноморските проливи и влезе в Черно море”, съобщава източникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews