САЩ получиха отговора на Русия на своите предложения за сигурност

OFFNews 17 февруари 2022 в 18:51 4493 4

САЩ днес са получили отговора на Русия на предложенията за сигурност на Вашингтон, съобщи пред Ройтерс висш служител от Държавния департамент.

Отговорът е предаден на американския посланик в Русия Джон Съливан в Москва.

В отговора на руската страна се твърди, че САЩ не са отговорили конструктивно на основните елементи на проектодоговора за гаранции за сигурност, подготвен от Москва, и че тя не е видяла в отговора на Вашингтон потвърждение за ангажимент на САЩ към принципа за неделимост на сигурността. Това предаде ТАСС, като се позова на текста, разпространен днес от руското външно министерство.

"В отговора на САЩ не видяхме никакви доказателства, че американската страна е напълно ангажирана със спазването на неизменния принцип за неделимост на сигурността", се казва в документа. Руското външно министерство твърди, че заявките за "общ план за отчитане на този постулат от страна на САЩ" са в пряко противоречие с нежеланието на Вашингтон да се откаже от своята "контрапродуктивна и дестабилизираща политика на създаване на предимства за себе си и своите съюзници за сметка на руските интереси в областта на сигурността".

"Точно това се случва в резултат на неограниченото прилагане от страна на ръководения от САЩ Северноатлантически алианс на политика на неограничено геостратегическо и военно усвояване на постсъветското пространство, включително на територията на Украйна, което е особено чувствителен въпрос за нас. Всичко това се случва непосредствено на границите на Русия", пише в руския отговор.

Руското външно министерство подчертава, че "червените линии и основните интереси" на Москва в сферата на сигурността са били пренебрегнати, а САЩ са отхвърлили "неотменимото право на Русия да ги гарантира". "Това със сигурност е неприемливо за нас", се отбелязва в текста.

Министерството изтъква, че в получения от САЩ отговор "ангажиментът на Вашингтон към концепцията за неделимост на сигурността" е сведен до правото на държавите "свободно да избират или променят начина, по който гарантират сигурността си, включително договорите за съюзи". "Тази свобода не е абсолютна и е само половината от добре познатата формула, залегнала в Хартата за европейска сигурност. Втората й част изисква при упражняването на това право да не се "укрепва собствената сигурност за сметка на сигурността на други държави", отговаря руската страна.

Русия призовава САЩ и НАТО "да се върнат към изпълнението на международните си задължения в сферата на подкрепянето на мира и безопасността" и да представят "конкретни предложения за съдържанието и формата на правното закрепване на отхвърлянето на по-нататъшното разширяване на НАТО на изток". Тя твърди, че "твърдата поддръжка" от страна на САЩ на политиката на отворени врати на НАТО противоречи на основни ангажименти, поети в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

В документа се твърди, че "няма никакво руско нахлуване в Украйна и такова не се планира" и твърденията за "руска отговорност за ескалацията" могат да бъдат тълкувани само като "опит за оказване на натиск и обезценяване на руските предложения за гаранции за сигурност". Но ако Украйна бъде приета в НАТО, тогава "би възникнала реална заплаха режимът в Киев да се опита да си върне Крим със сила, което би въвлякло САЩ и съюзниците им, по силата член 5 от Вашингтонския договор, в директна военна конфронтация с Русия с всички произтичащи от това последствия.

Отново се повтаря и искането за изтегляне на всички "войски и въоръжения на САЩ, разположени в Централна и Източна Европа, Югоизточна Европа и Балтийските страни". Русия твърди, че националните военни потенциали на държавите в тези райони са напълно достатъчни, но заявява, че е готова да обсъжда тази тема въз основа на предложенията, които е представила в проектопредложението си за договор за сигурност.

В руския отговор се заключва, че ако САЩ не проявят готовност за договаряне на ясни, правнообвързващи гаранции за руската безопасност от страна на САЩ и съюзниците им, то тогава Русия ще бъде принудена да реагира, включително чрез предприемане на мерки от военно-техническо естество, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

18.02 2022 в 09:12

Както винаги краварите поставят някой друг на топа на устата(в случая Украйна),карайки го,да говори глупости и да дразни повече и повече руснаците....дементния пикливец продължава да си играе с огъня,щото пожарищата са далече от гъза му....какво ли щеше да каже ако руснаците бяха почнали да инсталират ракетки в Куба от следващия месец....руснаците са в пълното си право да искат Украйна да не се меси в отношенията им с краварите....и това какво иска тоя или оня крадец начело на Украйна няма никакво значение....т.нар. Майдан си беше псевдореволюция и по същество абсолютно недемократичен акт,използван от обикновени престъпници за завземане на властта и опита на краварите да го яхнат претърпя пълен неуспех...сега на никого не е ясно какво точно искат украйнците,а най-малко на самите тях не е ясно какво точно искат...ясно е,че като нямат"поробител",държавата им се саморазпада...

3714

1

GB

17.02 2022 в 20:42

Лелеее, не разбраха, че НАТО приема след години на кандидатстване и подготовка за одобрение на членство. Желание е нужно, желание. И всички тези страни около русия го изразиха точно и ясно. Не желаят съюз с поробителя, а със силния НАТО за защита от русия! Голямата може да изисква да подчини бившите си роби това, но те нямат думата да не искат това! Русия има правото да анексира, подстрекава и подпомага всякак сепаратисти, да струпва войски и да заплашва, но малката - не може да иска териториална цялост и защита! Защото голямата имала страхове за сигурността си! Абсурд някакъв го разиграват!