Русия: Подводницата, която Швеция издирва, може да е холандска

OFFNews 20 октомври 2014 в 15:26 7108 7

Снимка Reuters

Кадър от любителско видео от залив от Стокхолмския архипелаг

Подводницата, която шведската армия издирва в своите води в Балтийско море, може да е холандска. Това заявиха от руското Министерство на отбраната, цитирани от РИА Новости.

В петък шведски военни засекли радиосигнал, изпратен от честотата, която руският боен флот използва обичайно за аварийни ситуации. Сигналът бил на руски език, а приемникът бил в Калининград, където е щабът на Русия в Балтийско море.

Последвала размяна на координати и шведските военни започнали издирването на подводницата.

В издирването са се включили бойни кораби, хеликоптери, сухопътни войски и части на националната гвардия. В операцията участва и селт корветата HMS Visby, оборудвана за борба с подводници, обясни командващият операцията капитан Йонас Уикстрьом.

От руското министерствот обаче са категорични, че няма руска подводница в Балтийско море и препоръчаха на шведските власти да се обърнат към Холандия, за да проверят дали подводницата не е тяхна.

С цел да се намали напрежението в акваторията на Балтийско море и да се спестят парите на шведските данъкоплатци бихме препоръчали на шведските власти да се обърнат към военноморските сили на Холандия. Работата е там, че миналата седмица именно холандската подводница „Брейнвис“ беше в непосредствена близост до Стокхолм, казаха от министерството.

В петък холандската подводница е била на пристанището в Талин, а в понеделник се очаква да потегли обратно, допълниха те.

От министерството вече оказахме помощ на шведските власти в безуспешните им опити да открият подводницата, като официално обяснихме, че няма никакви аварийни ситуации с руски военни кораби, в това число и подводници, подчертаха от ведомството.

Дори само това официално заявление трябваше да подтикне шведските власти към мисълта, че може би издирват това, което го няма, коментираха от руското министерство.

В същото време медиите разпространиха кадър от любителско видео, на който се вижда нещо, което прилича на подводница, в залив от Стокхолмския архипелаг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews