Прокуратурата в Русия иска Facebook и Instagram да бъдат обявени за екстремисти

Иска се забрана на дейността на социалните мрежи в Руската федерация

OFFNews 11 март 2022 в 15:27 1965 4

Главната прокуратура на Русия поиска Мета да бъде обявена за екстремистка организация и като такава дейността й да бъде забранена.

По-рано днес Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, позволи на потребителите си в някои страни да призовават към насилие срещу руските военни в контекста на нахлуването в Украйна. Гигантът също така временно няма да блокира публикации, призоваващи за смъртта на президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко.

Главната прокуратура на Русия е изпратила искане до съда за обявяване на Meta Platforms Inc. за екстремистка организация и за забрана на дейността ѝ в Русия. Прокуратурата се позовава на закона "За противодействие на екстремистката дейност", съобщава Би Би Си.

"Поради наличието на признаци на престъпления" по чл. 205.2, ал. 2 от Наказателния кодекс на Русия (пропаганда на тероризъм) и чл. 282, ал. 2, буква "а" от Наказателния кодекс на Русия (подбуждане на омраза и вражда със заплаха за насилие)" материалите са изпратени на Следствения комитет на Русия, който да вземе решение за наказателно преследване, се казва в изявление на прокуратурата.

Следственият комитет вече е образувал наказателно дело "във връзка с незаконни призиви за насилие срещу граждани на Руската федерация, отправени от служители на американската компания Meta, която е собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram".

Facebook беше блокиран в Русия още на 4 март.

Следобед руският медиен регулатор ограничи и достъпа до Инстаграм.

Какво позволява Facebook

Днес стана ясно, че Facebook и Instagram временно ще позволят на потребителите в някои страни да призовават към насилие срещу руските военни, както и да пожелават смърт на президентите на Русия и Беларус. Руските власти поискаха Мета да бъде подведена под отговорност.

Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, ще позволи на потребителите на тези социални мрежи в някои страни да призовават към насилие срещу руската армия в контекста на инвазията в Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на вътрешна кореспонденция, до която агенцията е получила достъп. То се отнася до временна промяна в политиката срещу речта на омразата.

Компанията потвърди доклада.

Според имейли до модераторите на съдържание Meta също така временно разрешава някои публикации, които призовават за смъртта на руския президент Владимир Путин или беларуския президент Александър Лукашенко, пише Ройтерс.

"Във връзка с руската инвазия в Украйна временно облекчаваме изискванията за политически изрази, които обикновено нарушават правилата ни за агресивен език - например "смърт на руските нашественици". Все още няма да допуснем достоверни призиви за насилие срещу руски граждани", заяви говорител на Meta в изявление.

Роскомнадзор вече е изпратил на Мета искане да потвърди или отрече информацията за допускане на призиви за насилие срещу руските военни, заяви Александър Хинщайн, ръководител на комисията по информационна политика в Държавната дума. Часове преди изявленията на Главната прокуратура и на Следствения комитет той предположи, че "някакво решение (относно Мета) ще бъде взето" до петък вечерта.

Председателят на Думата Вячеслав Володин му възложи да подготви жалба до главния прокурор и до Следствения комитет за действията на компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!