Преустановиха спасителните операции в Днипро, 20 души са безследно изчезнали

Великобритания заяви намерението си да изпрати танкове "Чалънджър 2" в Украйна

OFFNews 18 януари 2023 в 07:19 2628 4

Днипро

Снимка Фейсбук/Володимир Зеленски

Разрушена сграда в Днипро

Екипите за извънредни ситуации преустановиха издирването на изчезнали хора под руините на ударената от руска ракета висока жилищна сграда в украинския град Днипро, предаде ДПА.

Двадесет души все още са безследно изчезнали, съобщи службата за гражданска защита. "Шансовете да намерим някого, за съжаление, клонят към нула", заяви кметът Борис Филатов. Възможно е някои от телата да са толкова обезобразени от пожара и срутването на сградата, че да е трудно да бъдат открити, каза той.

От нападението в събота досега в големия град в централната украинска Днепропетровска област са открити 45 тела, включително на шест деца. Около 80 души са ранени. В болница все още се намират 28 ранени, като много от тях са в критично състояние.

Повече от 230 апартамента в девететажната сграда са разрушени.

На фона на продължаващия конфликт Великобритания и Съединените щати обещаха да продължат да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу Русия "толкова дълго, колкото е необходимо", предадоха Пи Ей медия и ДПА.

След разговори във Вашингтон с британския външен министър Джеймс Клевърли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства решението на Великобритания да достави на Киев основните бойни танкове на британската армия "Чаланджър 2".

Той посочи, че САЩ ще направят нови съобщения през следващите дни. Министърът на отбраната Лойд Остин ще бъде домакин на разговорите с ключови съюзници в базата "Рамщайн" в Германия по-късно тази седмица.

Великобритания обеща да изпрати 14 танка, а украинският президент Володимир Зеленски призова за около 300 модерни западни бойни танка, за да могат неговите сили да предприемат настъпление срещу руския агресор.

На практика това вероятно означава американски танкове "Ейбрамс" и германски "Леопард 2".

По-рано Нидерландия обеща да изпрати на Украйна ракети "Пейтриът". Това бе съобщено от нидерландския премиер Марк Рюте в разговор с американския президент Джо Байдън във Вашингтон, предаде Франс прес.

Междувременно Пентагона потвърди, че украински военни са започнали обучение в САЩ за използване на ракетите за отбрана „Пейтриът“. 

Според американското военно министерство около 100 украински военни са в базата Форт Сил в Оклахома, където се очаква обучението им за използване на ракетите "Пейтриът" да продължи няколко месеца.

През декември президентът Джо Байдън реши да изпрати системата за отбрана в Украйна. Подобен ангажимент поеха Германия и Нидерландия. „Пейтриът“ е най-модерната система земя-въздух, която до момента Западът е давал на Украйна с цел отблъскване на руски въздушни нападения.

Местни медии коментираха, че решението на Киев да изпрати военни от бойното поле на обучение отвъд Атлантика е необичайно, въпреки че Украйна е изпращала свои сили на кратки тренировки в европейски бази.

„Вашингтон пост“ посочва, че американските военни обикновено преминават едногодишен курс на обучение на „Пейтриът“ преди да я използват, но от Пентагона са работили над варианти за намаляване на времето за обучението на украинските сили като се има предвид спешната нужда от тях в страната им, допълва изданието.

Към момента Пентагона няма планове за провеждане на курсове за украинци за други отбранителни системи, но не се изключва това да стане при нужда.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

18.01 2023 в 09:52

Възможно е и Пернишкият Винкел да има повече от една мозъчна клетка, но е малко вероятно.
Ще се разбере. Един ден ще се разбере.

-1655

3

ob1

18.01 2023 в 07:54

Мекия винкел, да знаеш, че има разни места по света, на които отричането на холокоста е престъпление. Един ден писанията като това, дето си го изсрал долу също ще са криминализирани...

-5840

2

Възможно и окраинците да са го взривили с цел отвличане на вниманието. С изказванията за ракета, напълно се отвлича вниманието от тази версия. Ще се разбере. Както истината за Буча и Краматорск излезе истината, така и тук ще се разбере.

2550

1

alfakentavur

18.01 2023 в 07:27

СССРайхът е терористична държава. Поколения наред ще страдат и ще плащат за безумията на Путлер и на всички тези, които активно или пасивно го подкрепят.

БГ рашистките подлоги ще бъдат стригани по площадите като френските метреси на нацистите през 1945 г.