Премиерът на Финландия отвори дома си за бежанци

OFFNews 05 септември 2015 в 14:45 6169 6

Юха Сипиля

Снимка Ройтерс

Юха Сипиля

Премиерът на Финландия Юха Сипиля обяви, че отваря дома си за бежанци, съобщи "Ройтерс".

Така докато европейските лидери се опитват да постигнат споразумение за справяне с огромната вълна мигранти, много от които са избягали от Сирия, Спилия показа личната си съпричастност не само с думита, а и с действията си. Той заяви, че домът му в Кемпеле, Сверна Финладния, се използва в момента, но ще приема търсещи убежище хора от началото на 2016 година.

"Би трябвало всички да погледнем в огледалото и да се запитаме как можем да помогнем", каза Спилиа пред YLE.

Той каза, че планът на ЕС да приеме 120 000 бежанци, идващи от Гърция, Италия и Унгария, и да ги разпредели и в останалите страни от ЕС трябва да срещне доброволната помощ на хората и че се надява Финландия да послужи за пример.

Вчера правителството на Финландия удвои броя на мигрантите, които страната ще може да приеме тази година, до 30 000 души.

Европейската враждебна политика на максимално ограничаване броя на бежанците претърпя обрат след трагедията, сполетяла едно семейство от Сирия. Снимката на изхвърления край бреговете на Турция 3-годишен Айлян, удавил се с братчето си и майка си в опит да достигнат Гърция, разтърси Европа и света. След публикуването й от "Ройтерс" и критиките, че Великобритания не показва достатъчно съчувствие към бягащите от конфликтите по родните си места хора, британският премиер Дейвид Камерън обяви, че страната му ще приеме още хиляди бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews