"Децата ми ме събуждаха всяка сутрин, за да си играем. Какво по-красиво от това?" (видео)

Разказът на съкрушения Абдула Курди, загубил съпругата и децата си в опит да избяга от войната в Сирия

Александра Маркарян 04 септември 2015 в 14:09 11996 31

Снимка Reuters/Murad Sezer

"Помня контрабандиста, който ни взе, представи ни на един турчин и ние се качихме в лодката. Бяхме 13 души, включително лодкаря. Пътувахме от около четири или пет минути, когато лодкарят каза, че вълните са много високи, скочи от лодката във водата и изчезна. Опитах се да направлявам лодката, но една висока вълна я преобърна. Това е, което се случи. Опитах се да хвана децата и съпругата ми, но нямаше надежда. Един по един те умряха.

Моите деца бяха най-красивите на света. Има ли някой, за когото децата му да не са най-скъпоценното нещо? Моите деца бяха удивителни. Събуждаха ме всяка сутрин, за да си играем. Какво по-красиво от това? Всичко си отиде.

Сега бих искал да седя до гроба на семейството си и да облекча болката, която чувствам."

Това казва съкрушеният Абдула Курди, който загуби съпругата си Рехан и двете си момченца - Айлян (3 г.) и Галип (5 г.), които се удавиха при опита на семейството да достигне бреговете на Гърция и да избягат от Кобани (Сирия) при роднини в Канада. Разтърсващата снимка на малкия Айлян, чието телце бе изхвърлено на брега край турския курорт Бодрум, бе публикувана от Reuters на 2 септември.

Семейството е платило близо 5000 евро, за да бъде превозено, на контрабандист, който ги е изоставил.

След трагедията турските власти арестуваха четирима души по обвинение в трафик на хора. Те са обвинени в нелегален трафик на мигранти и за причиняване на смърт на най-малко 12 души, сред които и Айлян.

Ето и разказа на бащата:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!