Защо публикувахме снимката на малкия Айлян

OFFNews Последна промяна на 04 септември 2015 в 19:11 8778 33

Снимка Reuters/Nilufer Demir/DHA

Защо публикувахте снимката на сирийско дете, удавило се с още 12 бежанци в опит да достигне бреговете на гръцкия остров Кос? Този въпрос не беше само към нас, а и към редица световни медии, които я сложиха на челните си страници. Ужасна, страшна фотография пред лицето на свят, който отказваме да приемем, че е такъв. Но отказваме предимно в социалните мрежи.

Не е лесно да гледаш тази снимка. Не е лесно и да вземеш решение да я публикуваш. Но това наистина няма никакво значение пред трагедията на милиони бежанци, които всеки ден губят дома, семействата, живота и децата си.

Защо публикувахме снимката?

Казано с пет думи: Защото искаме войната да спре. Казано с повече: знаем, че да фокусираш вниманието на читателя върху човешката трагедия в толкова близък план е прецедент. Екстремно решение заради екстремни събития, които се превърнаха в статистика. Над 2370 души са загинали в Средиземно море от началото на годината. Бройка.

Това не е първата снимка, която показва ужаса на войната. За която е имало спорове дали да се публикува или не. Която крещи. Спомнете си "Vietnam Napalm", фотографията на Ник Ут от 1972 г. Или корицата на "Тайм" с Биби Аиша от 2010 г.

Великобритания ще приеме още хиляди сирийски бежанци, обяви днес министър-председателят Дейвид Камерън. Заради реакцията на хората на снимката на мъртвото дете. И на обвинението, че страната му демонстрира липса на солидарност.

Тази снимка няма да спре войната. Както стана и с другите - войната във Виетнам приключи 3 години след снимката на Ут, а зверствата на талибаните не спряха след корицата на "Тайм".

Но ако спаси живота на поне един бежанец в беда, е имало смисъл да я публикуваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.09 2015 в 02:33

Бащата на Айлян, клетия "беден" бежанец, искал да си прави нови зъби с 14 000 $ от лелята на Айлян в Канада.

Но след това се оказало, че тя няма възможност да поеме изцяло тези разноски, и той решил, че в Европа ще му излезе по-евтино:

https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM

Лелята е окичена със златни верижки, златни обеци и златни пръстени, и с фризура за 100 долара.

06.09 2015 в 21:55

Лошите хора винаги използват за лошите си дела добрите чувства на добрите хора.
Д-р Тони Филипов

06.09 2015 в 18:06

Тази снимка, който я свалида я праща на тези над Клуб *33* . Това е тяхно дело

06.09 2015 в 15:43

А тази снимка защо не публикувахте???
За тая снимка и за тези хора няма съжаление от "демократичната" общност!!!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206472754691437&set=a.2114190908139.114208.1646679971&type=1&theater

05.09 2015 в 20:45

Тази снимка можеше да е от плажа на Лозенец и детето можеше да се е удавило, понеже надрусаните му родители са го забравили. Можеше да е жертва на френски педофил, изхвърлил тялото, понеже вече не го забавлява. Можеше, но не е. Сега знаем най-важното за Айлян - че е сирийче и че няма да порасне. Един мангал по-малко, би казал някой. Един прекършен живот, би казал втори. Едно огромно посегателство върху чувствата на нормалните хора, според трети.....

Възможно е сред политиците, които управляват света да има и искащи наистина той да стане по-добро място, но не се получава, понеже са малцинство. Днешният свят е едно голямо местопрестъпление и почтените журналисти просто го показват - не лъжат, не извъртат, не монтират. Ние обаче си живеем в лъжа, понеже почтените журналисти също са малцинство. Някои казват, че този ужас ни се случва, понеже САЩ и Русия били във война. Аз смятам, че ако САЩ и Русия се прегърнат, Европа ще стане Сирия, понеже вече няма да има испанци, поляци, италианци, българи....

П.П Честата употреба на думата понеже е звукова асоциация с режа.

05.09 2015 в 19:30

Защото носи импресии, импресиите реклама, рекламата пари.
Самят циничен таг "мъртво сирийче" говори достатъчно за лицемерието, което дави редакцията, но ще напълни сметките, че и не само.

Преди няколко дни в Сирия беше пусната термобарична бомба над пазар, убивайки над 100 човека за миг. Преди години имаше атака с химическо оръжие, а телцата на убити деца бяха десетки...пак само за няколко часа. Ма вярно, че войната в Сирия започва от днес.

Мълчанието не е решение, нито снимките на гладуващи африканчета нахраниха Африка, но поне може да си спестим модата на лицемерието.

05.09 2015 в 16:14

Въпросът е, защо не публикувате другите снимки и информация. Примерно, на многократно повече избитите на място от 'борците за свобода'?

Или колко деца тръгват, и, процентно, колко бабаити с тях? Колко от тях въобще са били в Сирия, дори на екскурзия?

И, защо не се подчертава дебело, заради кого са тръгнали, а не на кой бряг морето е изкарало трупа на това дете?

Кой ги е накарал да се бутат в претъпканите лодки, при условие, че отдавна не са в Сирия, а в приятелска, ужким, едноверска с тях страна...

Едни ей-такива въпроси. Защото, само тази снимка, така публикувана, си е наистина некрофилска история и нищо повече. А тази публикация - сополиво оправдание.

05.09 2015 в 11:24

И заради едно починало дете искате да разрешим на такива хора да живеят в Европа:

https://www.facebook.com/jakob.jaky.diener/videos/10200958595002851/?fref=nf

Както пита човекът снимал събитието: „Приличат ли ви на хора, които бягат от война?“

05.09 2015 в 08:30

чета тука, че някои не искали "примитиви(бежанци) в родината си". И аз не искам, но една вметка - българите сме точно толкова "примитиви" колкото са сирийците и ливанците.
До писалия по-долу, как така обобщи, че хората са примитиви и от висотата на кое си точно го заключи?
Сигурно щото българите са в състояние да изградят свободна държава или да поемат сами отговорности?

05.09 2015 в 06:26

...няма ли снимка, прочее, на това дете като живо?!?!? щото, като знаем гьобелсовите манипулации на разни европедерасти и ислямски минетчии - да не се окаже, че това което виждаме на плажа е живо и здраво (дано!) детенце и режисирано свинство в стил Елена Йончева или Даниела Горчева!! Примерите не са малко.