Защо публикувахме снимката на малкия Айлян

OFFNews 04 септември 2015 в 19:11 9699 33

Снимка Reuters/Nilufer Demir/DHA

Защо публикувахте снимката на сирийско дете, удавило се с още 12 бежанци в опит да достигне бреговете на гръцкия остров Кос? Този въпрос не беше само към нас, а и към редица световни медии, които я сложиха на челните си страници. Ужасна, страшна фотография пред лицето на свят, който отказваме да приемем, че е такъв. Но отказваме предимно в социалните мрежи.

Не е лесно да гледаш тази снимка. Не е лесно и да вземеш решение да я публикуваш. Но това наистина няма никакво значение пред трагедията на милиони бежанци, които всеки ден губят дома, семействата, живота и децата си.

Защо публикувахме снимката?

Казано с пет думи: Защото искаме войната да спре. Казано с повече: знаем, че да фокусираш вниманието на читателя върху човешката трагедия в толкова близък план е прецедент. Екстремно решение заради екстремни събития, които се превърнаха в статистика. Над 2370 души са загинали в Средиземно море от началото на годината. Бройка.

Това не е първата снимка, която показва ужаса на войната. За която е имало спорове дали да се публикува или не. Която крещи. Спомнете си "Vietnam Napalm", фотографията на Ник Ут от 1972 г. Или корицата на "Тайм" с Биби Аиша от 2010 г.

Великобритания ще приеме още хиляди сирийски бежанци, обяви днес министър-председателят Дейвид Камерън. Заради реакцията на хората на снимката на мъртвото дете. И на обвинението, че страната му демонстрира липса на солидарност.

Тази снимка няма да спре войната. Както стана и с другите - войната във Виетнам приключи 3 години след снимката на Ут, а зверствата на талибаните не спряха след корицата на "Тайм".

Но ако спаси живота на поне един бежанец в беда, е имало смисъл да я публикуваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки