Почина Ханае Мори: първата японка - дизайнер на висша мода в Париж

OFFNews 18 август 2022 в 14:00 2441 0

Японската модна дизайнерка Ханае Мори (в средата) е аплодирана от моделите след представянето на колекцията ѝ висша мода за есента и зимата на 1997-98 г. в Париж, 9 юли 1997 г.

Снимка БТА/АП

Японската модна дизайнерка Ханае Мори (в средата) е аплодирана от моделите след представянето на колекцията ѝ висша мода за есента и зимата на 1997-98 г. в Париж, 9 юли 1997 г.

Ханае Мори почина на 96-годишна възраст.

Японската модна дизайнерка е издъхнала на 11 август в дома си в Токио, съобщиха от офиса ѝ днес. Не се посочва причина за смъртта.

Мори навлезе в света на френската висша мода преди почти половин век. Тя си спечелва прозвището Мадам Бътерфлай заради характерния пеперуден мотив, който влага в дрехите си.

Смятана е за символ на издигането на Япония като модерна нация. Тя създава дрехи за Грейс Кели и Нанси Рейгън, както и сватбената рокля на японската императрица Масако.

Кариерата ѝ преминава от Токио, където започва да изработва костюми за киното, до Ню Йорк и Париж. През 1977 г. нейната марка става първата азиатска модна къща, която се присъединява към редиците на висшата мода. Глобалната ѝ империя се разраства, включвайки парфюми, чанти и издателска дейност, а чадърите и шаловете ѝ, често украсени с цветни пеперуди, се превръщат в символ на работещите жени.

Мори е родена през 1926 г. в селската префектура Шимане, Западна Япония. Учи литература в Токийския женски християнски университет. Започва да специализира в дизайна за филмови актьори, след като отваря първото си ателие над магазин за юфка в Токио. Бързо разрастващият се бизнес отразява главоломното темпо на следвоенното икономическо развитие на Япония през 60-те години на ХХ век, когато нейният бизнес партньор и съпруг, текстилен мениджър, я насърчава да опита късмета си в модните столици Париж и Ню Йорк.

"Това беше нещо като повратна точка за мен", казва тя за тези посещения, които включват среща с Коко Шанел в ателието ѝ в Париж. Френската дизайнерка ѝ предлага да облече нещо в ярко оранжево, което да контрастира с черната ѝ коса. Това отключва нещо: "Цялата японска концепция за красота се основава на прикриването", казва Мори за срещата в интервю за Washington Post. "Изведнъж осъзнах, че трябва да променя подхода си и да направя така, че роклите ми да помагат на жената да изпъкне".

През 1965 г. Мори представя първата си колекция в чужбина (Ню Йорк) под мотото "Изтокът среща Запада". Нейните модели съчетават традиционни мотиви като жерави и черешови цветове - заедно с характерните за нея пеперуди - със западни стилове.

През 1985 г. създава сценични костюми за спектакъла на "Мадам Бътерфлай" в миланската Ла Скала и показва колекциите си в продължение на десетилетия в Япония и в чужбина до пенсионирането си през 2004 г.

Мори създава рокли от традиционно японско кимоно и проектира униформите на стюардесите на Japan Airlines и на японския отбор за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Барселона през 1992 г.

Мнозина в Япония ще я запомнят с бялата рокля, украсена с листенца от рози, която тя изработи за Масако за сватбата ѝ с тогавашния престолонаследник Нарухито през 1993 г. През 50-те и 60-те години на миналия век тя шие костюми за стотици японски филми, а в по-късните години и за театрите Но и Кабуки.

Мори се превръща в изключителна бизнесдама - рядкост в Япония - и през 1986 г. става първата жена член на Японската асоциация на корпоративните ръководители.

Връщайки се към първите години на брака си, тя казва, че никога не е била канена да излиза с приятелите на съпруга си. "Япония е страна на джентълмените", казва тя, цитирана от информационната агенция Kyodo. Но тя иска да бъде различна.

Мори получава официално признание за постиженията си от японското правителство, което през 1988 г. я награждава с медал с лилава лента за приноса ѝ към изкуството. През 2002 г. е удостоена с Ордена на Почетния легион, най-престижното френско отличие, в офицерски чин.

"Тя беше пионер на модата в Япония. Във време, когато индустрията не е била установена, тя оформя какво означава да работиш като дизайнер", казва пред Kyodo кураторът и изследовател на модата Акико Фукай.

"Това, че е първата японка, вписана като дизайнер на висша мода в Париж, най-високия връх в света на модата, означава, че тя е била призната на световната сцена. Тя е оставила огромен отпечатък."

Мори има двама сина, дъщеря, седем внука и няколко правнука. Съпругът ѝ Кен Мори умира през 1996 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови