От метрото - на фронта. Как властите в Москва следят за бягащи от мобилизация чрез системата за разпознаване

OFFNews 24 октомври 2022 в 10:56 6315 8

метро

Снимка ТАСС

Камерите са в помощ на военните.

Младият московчанин Антон е задържан два пъти на входа на метрото, за да го изпратят в службата за военна регистрация. И двата пъти той е "избран" от тълпата с помощта на камера, свързана със система за разпознаване на лица. В крайна сметка той не отива на война и след като се укрива от мобилизация, изхвърля SIM картата си, съобщава Би Би Си, като се позовава на разказа на потърпевшия. 

Какви способи на "цифрово наблюдение" използва властта, за да открие хората, подлежащи на мобилизация, и законно ли е това?

На 8 октомври около полунощ 25-годишният Антон (името му е променено) слиза в метрото на път към приятели. На следващата станция към него се приближава полицай от охраната на подземната железница. Други пътници във вагона няма. Антон е приканен да слезе заедно с охранителя.

"Слизам, той отново ме пита дали съм аз или не и дали имам документи. Казах: "Да, имам всичко. Показва ми прикачен файл с моите снимки на телефона и с моите документи за самоличност", разказва Антон на приятеля си в гласово съобщение. - А в дъното има прясна снимка - вероятно е регистрирана от машината, на която съм бил в метрото. Това е прясна снимка, току-що направена."

Майката на Антон потвърждава тази история.

Полицаят казал на младия мъж, че е в списъка на "избягващите наборна служба" (службите за военна регистрация и наборна служба наричат "избягващи" тези, които не се явяват на повиквателни, въпреки че това е погрешно: избягването е криминален акт, а човек може да стане "избягващ наборна служба" само със съдебно решение, казват юристите на антивоенната коалиция "Призив към съвестта").

- Какво имате предвид? - пита Антон.

- Били ли сте някога призовани?

- Не знам, регистрирах се на друг адрес.

Антон е отведен в полицейски участък в метрото, след това в друг полицейски участък в квартала, а оттам - в службата за наборна служба. Там му казват, че призовката му е връчена на мястото на регистрация.

Антон е регистриран в апартамента, в който живеят баба му и дядо му. Два пъти са търсили там внука им от службата за набиране на войници. Дядо му казал на майката на Антон и на самия Антон. "Дойдоха от службата за военна регистрация и наборна служба и казаха: къде е, кажи му, иначе може да има наказателно дело", разказва дядото на майка му.

"С дядо му бяхме на различно мнение. Аз съм против всички тези действия на военните, а той смята, че напротив, трябва да се защити родината. Каква родина, след като тя дори не е Русия? Не съм готова синът ми да отиде да се бори за чужди политически интереси", казва майката на Антон.

На 9 октомври от службата за военна регистрация и набор Антон получава нова призовка и му казват да се яви на следващия ден в 10 ч. за медицински преглед. Отишъл там и им разказал за травмата, която е претърпял преди 2 г. - паднал е от седем метра височина и е получил компресионна фрактура на гръбначния стълб и двете пети. След бърз преглед хирургът констатира, че Антон има лека сколиоза, и решава, че е годен с незначителни ограничения (категория B3).

Според закона всеки, който е в резерва, трябва да премине през няколко теста, а след това да бъде прегледан от комисия от няколко лекари. Адвокатите поясняват: медицинските прегледи във военните служби за регистрация и записване не са истински прегледи, а различни процедури.

След военната регистрация на Антон му дават да подпише някакви документи и му казват да дойде в службата на 11 октомври, "за да го изпратят", казва майка му. Къде точно, той не знае. "Той дори не знае какво е подписал. Никой не обясни нищо. Той беше в състояние на "неведение за това какво се случва в този живот", допълва жената.

Семейството на младия мъж решава да обжалва решението на лекарската комисия и му намира адвокат. Антон отива да се види с него с метрото и отново задържан. Той казал на полицаите, че вече е получил призовка и че го очакват на следващия ден, но те все пак го отвели отново в службата за военна регистрация. "Те не знаят какво да правят с нас, затова трябва да ни заведат там", спомня си майката на Антон.

В службата за наборна служба Антон разговаря, вероятно с военния прокурор:

- Вижте, вие бяхте тук вчера - казва човекът.

- Ами да.

- И какво правите тук пак?

- Не знам, доведоха ме тук.

Случаят с лицевото разпознаване, използвано при Антон, не е единственият.

Как се залавят укриващите се

От началото на мобилизацията в социалните мрежи многократно се появяват съобщения за това как властите хващат мъже в наборна възраст. На 12 октомври бившият лидер на "Ночлежка" Григорий Свердлин заяви, че на метростанция "Соколники" е създаден "събирателен пункт" за мобилизация.

"Никой не е пуснат навън, вътре има около 100 души. На всеки се дава регистрационен номер, там вече са военният комисариат, лекарите за преглед и униформите. На входовете и изходите има полиция, никой не е пуснат навън", пише Свердлин във фейсбук.

Призовкари са засечени и в близост до метростанция "Щелковская". "Към мен се приближи служител на МГТС и неговият ръководител. Те съобщиха, че в близост до метростанция "Щелковская" е бил задържан мъж по време на "лов" за мобилизирани", разказва Кирил Кабанов, член на съвета по правата на човека.

В участъците Соколники и Щелковска полицията може просто да задържи всички мъже в наборна възраст. Но Антон и някои други новобранци са били засечени с помощта на системата за разпознаване на лица, към която са свързани камерите за видеонаблюдение, включително тези, инсталирани на улиците. Можете да качите снимка в системата и да проследите движението на дадено лице - къде е било, кога и с кого.

Системата за лицево разпознаване работи в московското метро от есента на 2020 г. Например властите го използват за залавяне на нарушители на ограниченията по време на пандемията от коронавирус. Въпросната система използва четири технологии, създадени от руски компании - NtechLab, Tevian FaceSDK, VisionLabs Luna Platform и Kipod.

Когато вечерта полицаите освобождават Антон, те го съветват: "Не се опитвай да се качиш на метрото, никъде. Ако се качиш на метрото, носи маска и шапка, за да не те снимат камерите", разказва майката на Антон.

Въпреки че маската не може да ви защити от камерите, свързани със системата за разпознаване на лица. Александър Кабаков, съосновател на NtechLab, обяснява следното: "Алгоритъмът е много точен и камерите, на които е инсталирана системата, дават голяма вероятност лицето с маска да бъде разпознато. Вече имахме случаи на разпознаване на хора, носещи каски за мотоциклети, така че е малко вероятно маската да помогне за защита от алгоритъма", казва Кабаков.

Властите планират да използват капацитета на Единния център за съхранение на данни (ЕЦСД) в Москва, който е свързан със системата за разпознаване на лица, за да проследяват наборниците с помощта на камери. Предвижда се да се прехвърлят данни от други региони на Русия, чиито власти не разполагат с толкова средства, колкото московското кметство, за да въведат собствена система за наблюдение.

Тези планове са описани в държавния договор, подчертават от "Комерсант". Договорът трябва да бъде изпълнен до 16 декември, като изпълнителят все още не е определен. От Министерството на информационните технологии потвърдиха пред "Комерсант", че такива планове са налице: "Договорът ще даде възможност за интегриране на системите за наблюдение на други региони с центъра, ако даден субект на Руската федерация пожелае това.

Центърът съхранява информация за обектите под видеонаблюдение в Москва. Всеки ден към ЕЦСД се предава информация от 213,3 хил. камери, се казва в договора.

Артьом Козлюк, ръководител на проекта "Роскомсвобода", не изключва властите наистина да свържат регионите със столичната система за разпознаване на лица - но е сигурен, че това няма да стане бързо. За да се разшири мащабът на системата, трябва да се закупи специално оборудване, макар че е възможно парите вече да са отпуснати, казва Козлюк.

Как по друг начин властите могат да проследят новобранците

По време на второто посещение в службата за военна регистрация и записване на Антон датата на мобилизацията е променена - от 11 на 12 октомври. Но на 12-и не отива никъде, изважда SIM картата от телефона си и се скрива в дома на приятелите си, докато майка му, в сътрудничество с адвокат, се опитва да оспори решението на лекаря.

Желанието на Антон да сведе до минимум цифровия отпечатък е разбираемо. Камерите, свързани със системата за разпознаване на лица, не са предназначени само за органите на властта.

Адвокатите от проекта "Мрежа за свободи" смятат, че полицейските набези за наборни войници показват, че служителите на МВР имат достъп до базите данни на службите за набиране на военнослужещи, базите данни за регистрация на хотели и общежития и базите данни на данъчните служби, тъй като призовките идват от работните места на гражданите.

Подлежащите на мобилизация например се намират в поликлиниката. Алексей Ромашов от Санкт Петербург се записва за преглед при общопрактикуващ лекар чрез портала Gorzdrav и получава призовка директно в лекарския кабинет. Граничните служители разполагат и с данни за наборните войници - известни са няколко случая на отказ да напуснат страната.

Наборни войници може да се търсят и чрез системи, които идентифицират нарушителите по пътищата, каза Козлюк от "Роскомсобода". Каналът на SHOT в Телеграм пише, че номерата на колите на "укривателите" могат да бъдат въведени в системата "Поток". Министерството на вътрешните работи нарича тази информация фалшива.

От техническа гледна точка набраните лица могат да бъдат проследявани и по IMEI на устройството (уникален телефонен номер) или например чрез приложения за запознанства, таксита или услуги за доставка на храна, които съхраняват геолокацията. Според юристите властите нямат такова право. "Но сега по време на набезите в Москва видяхме, че полицията е с отвързани ръце", добавя адвокат от коалицията "Призив към съвестта".

В този смисъл мобилизираните са по-трудни за укриване от онези, които са избегнали военната повинност през "нулевите години", когато тя е била доста масово явление.

Законно ли е наблюдението

В началото на октомври 28-годишният Сергей Лепехов е задържан на метростанция "Волоколамская" - вероятно и той е бил заснет с камера. Лепехов е отведен в службата за военна регистрация и записване, където му е направен бърз медицински преглед ("опипаха ми стомаха") и още същия ден е изпратен в полеви лагер в Московска област, а оттам - във военно поделение.

Известни са случаи, при които мобилизирани са били прехвърлени директно в Украйна без подготовка и там са загинали - това е станало за около 10 дни от момента на изпращането им от службата за военна регистрация и записване.

В действията си властите вероятно се ръководят от чл. 31 от закона "За военната служба" и съвместната заповед на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, която регламентира взаимодействието между ведомствата по отношение на наборните военнослужещи, предполага адвокатът на "Мрежа Свобода" Станислав Селезньов.

Но няма такъв нормативен документ за издирване на мобилизирани, уточнява той, както и документ за достъп на военните до средствата на специалните служби (подслушване, геолокация, информация за куриерски служби или таксита и т.н.). "Подобен необоснован достъп е нарушение на закона от страна на служителите на службите за сигурност", казва адвокатът.

Съгласно закона "За военната служба" няколко неуспешни опита за връчване на призовка дават право на военния служител да приеме, че военнослужещият се укрива, и да се обърне към МВР за съдействие за установяване на местонахождението на гражданина като заподозрян в административно нарушение, обяснява Селезньов.

В същото време, след като получи искане от военната комисия, полицията може да потърси военнослужещия по местоживеене, за да му връчи призовка, но не може да използва технологията на оперативно-издирвателната дейност, да установи местонахождението по камерите за наблюдение, отбелязва адвокат от антивоенната коалиция "Призив към съвестта". "Подобна технология може да се използва само в случаи на престъпление, но няма престъпление, ако човек не се яви на призовка, дори и да я е получил", каза той.

При задържането в метрото адвокатите на коалицията виждат друго сериозно нарушение: полицаите нямат право да изпратят наборник до военното поделение след задържането. Той може да бъде отведен в участъка само за съставяне на акт за административно нарушение за неявяване в службата за военна регистрация и записване.

Още по-прост начин за получаване на данни за правоприлагащите органи е искане до Роскомнадзор. Данните могат да бъдат получени, ако услугата, използвана от новобранеца, е в регистъра на разпространителите на информация, поддържан от RCN (например в него са включени Yandex.Food, Yandex Go, VKontakte, Tinkoff Bank messenger). Всички тези услуги задължително съхраняват и предоставят на руските служби за сигурност информация за всички действия на потребителите - не само кореспонденция, но и метаданни, включително геолокация, отбелязва Артьом Козлюк от Роскомсвобода. "Трябва да наблюдавате услугите, които са инсталирани в телефона ви, и да решите дали са полезни или вредни за правата ви", казва той.

Селезньов пък смята, че регистрирането на таксита, куриерски услуги и онлайн магазини под друго име е основна цифрова "хигиена" и защита на личните данни. През 2020 г. например Роскомсвобода открива изтичане на биометрични данни от московски камери в даркнет. "Достъп до данните имат не само силите за сигурност, но и всички, на които полицаите и служителите са готови да предоставят или продадат тези данни", отбелязват анализаторите на Роскомсвобода.

"Въпрос на време е данните да изтекат към злонамерени участници. Вече не е толкова важно дали тези злосторници са цивилни или с пагони, колкото дали тези пагони са сини или зелени (полицейски или военни)", казва адвокат Станислав Селезньов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

24.10 2022 в 14:34

Ордьовър4о,

Ами много ясно, че ще мобилизират, нападнати са. Няма да се предадат, я, да не са мишки като тебе и подобните ти матрьошки! :D

1642

7

NWO

24.10 2022 в 13:31

1984 made in Prossia

345

5

Джендо Джедев

24.10 2022 в 11:40

The Big Brother is watching...

Оруел няма какво да добави. А смешното е, че системата (камери + софт) със сигурност не е руска, а е разработена в някоя от "вражеските" държави. :D

345

4

Джендо Джедев

24.10 2022 в 11:38

Ордьовър4о,

Направо не можеш да се разминеш в Европа с украинци, дааааам... И едни мармоти увиват шоколада в станиол... ;) За сметка на това от Рашка вече духнаха близо милион "желаещи" да свършат като Груз 200... :D

2550

3

alfakentavur

24.10 2022 в 11:37

Путлерското копейконо тролче сигурно свети в московията, Сибири и т.н. и знае, че там повечето "отиват доброволно". Пребродил е "хиляди хотели" в Турция. Сигурно и на Луната и Марс е бил.
Абе смешните ви опорки и пропагандни вече на никого не правят впечатление.

На СССР2 каквото му всичко останало - такива му и троловете и пропагандата. Калпави.

2550

1

alfakentavur

24.10 2022 в 11:24

Не се научихте да различавате призовка от повиквателна.
В България нещата си имат установени названия. Но такива като вас правят каша в умовете на младите, доколкото имат умове....
То сигурно и авторът на текста е някой млад с каша в главата, ама нали е в медия - къде другаде да се научи?