Очакват Володимир Зеленски в Брюксел

OFFNews 07 февруари 2023 в 08:06 1998 2

Володимир Зеленски

Снимка Фейсбук/Володимир Зеленски

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обмисля визита в Брюксел, казаха вчера няколко служители на Европейския парламент пред ДПА.

Служител на институцията сподели пред ДПА за "голямата вероятност" за провеждане на специално заседание на ЕП в четвъртък с участието на украинския лидер.

В същия ден европейските лидери се очаква да се съберат в Брюксел за среща на Европейския съвет. Зеленски се очаква да присъства като гост.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поканил Зеленски "да участва лично в предстоящата среща", написа снощи в Туитър говорител на Мишел.

Говорителят не каза, кога Зеленски може да приеме поканата и уточни, че не може да даде повече информация "от съображения за сигурност".

Подобна визита в чужбина би била втора за украинския президент след началото на руската инвазия в Украйна, след посещението му във Вашингтон през декември, припомня ДПА.

Преди седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и 15 еврокомисари посетиха Киев, за да се срещнат с членове на украинското правителство. Ден по-късно към тях се присъедини и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Двудневното посещение бе по повод заявената от украинското правителство готовност да получи пътна карта за присъединяване към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови