Зеленски: Целта ни е абсолютно ясна - да започнем преговори за присъединяването на Украйна в ЕС

"Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна", заяви Шарл Мишел

OFFNews 03 февруари 2023 в 19:03 2466 1

Снимка Facebook/Володимир Зеленський

"Нашата цел е абсолютно ясна: да започнем преговори за присъединяването на Украйна. Няма да загубим и един ден в нашата работа по сближаването на Украйна с ЕС".

Това написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в Телеграм след срещата ЕС-Украйна, която се проведе в Киев в петък.

"Фактът, че почти година след началото на тази война, след началото на пълномащабна инвазия, проведохме в столицата на Украйна смислена, насочена към резултати среща на върха Украйна - доказва много ясно, че Русия определено няма да може да ни пречупи - нас, гражданите на Украйна и всички европейци", посочи по време на срещата той.

На нея присъстваха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел украинският президент посочи, че всеки ден страната му ще  полага усилия, за да напредне по пътя си към членство в ЕС, а след това дадоха брифинг. 

"Няма строг график за присъединяването на Украйна към Европейския съюз и на страната тепърва й предстои да изпълни някои изисквания по пътя към членството в ЕС", заяви Урсула фон дер Лайен на пресконференция след срещата в Киев.

Шарл Мишел посочи от своя страна, че "Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна". "Бъдещето на Украйна е с Европейския съюз", категоричен бе Мишел на съвместна пресконференция с Фон дер Лайен и Зеленски.

Със санкциите на Европейския съюз срещу Русия трябва да се гарантира, че тя няма да може да възобнови военния си потенциал, каза още украинският президент.

От думите на Фон дер Лайен стана ясно, че следващият пакет санкции на ЕС срещу Русия ще бъде насочен срещу компоненти, необходими за производството на дронове, които руските въоръжени сили използват в Украйна.

Освен това "Европейският съюз ще положи допълнителни усилия замразени руски авоари да бъдат използвани за възстановяването на Украйна", става ясно от общо изявление на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, разпространено след срещата им с Володимир Зеленски, цитирано от БТА. 

Зеленски заяви и че украинските сили ще отбраняват град Бахмут толкова време, колкото е възможно. Той призова Запада да достави на Киев ракети с дълъг обсег.

Въпреки пълномащабната война, подчерта президентът, напредъкът в изпълнението на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС е очевиден.

"Днес 72% от нашите задължения по споразумението са изпълнени. Днес, също на срещата на върха, представихме напредъка в изпълнението на препоръките на Европейската комисия. Започнахме подготовката за тези преговори и чакаме съответните решения на Европейската комисия и Европейския съвет. Целта е тази година да започнем преговори", допълни той.

Зеленски благодари за отпускането от Европейския съюз на допълнителни 1 милиард евро, които ще бъдат насочени към проекти по програмата за бързо възстановяване на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови