Зеленски: Преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат тази година

OFFNews 04 февруари 2023 в 09:06 2182 1

Архив

Снимка Фейсбук/Володимир Зеленски

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за бързо присъединяване на страната му към Европейския съюз след срещата на върха в Киев с лидерите на ЕС, предаде БТА.

"Ние говорихме и вече говорим като членове на европейската общност. Статутът просто трябва да бъде закрепен със закон", заяви Зеленски по време на вечерното си видеообръщение. 

По-рано обаче председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Киев все още има да извърви дълъг път, преди да стане член на Европейския съюз.

Въпреки това Зеленски заяви, че на срещата на върха в Киев снощи лидерите на ЕС са запазили перспективата за започването на преговори за присъединяване. "Съществува разбиране, че е възможно преговорите за членството на Украйна в ЕС да започнат още тази година", каза той.

Законодателите от Брюксел не са правили такива конкретни изявления, въпреки че Фон дер Лайен похвали решимостта и волята за реформи на украинския лидер в Киев. Тя подчерта, че работата предстои и засега не е определен график.

"Подготвяме Украйна за по-широка интеграция във вътрешния пазар на ЕС - това означава повече приходи за украинските компании, повече производство и работни места в нашата страна, както и повече приходи за държавния и местните бюджети. Украйна ще направи всичко по силите си, за да гарантира, че руската агресия ще се превърне "в самоубийство" за Москва", каза Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови