Quantcast

Обама в последната си реч: САЩ е най-могъщата държава в света

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2016 в 18:10 3879 5

Снимка New York Times

САЩ е най-могъщата държава в света. Вярвам във вас, затова съм убеден, че нашият съюз е силен. Това заяви в последната си президентска реч „За състоянието на съюза“ американският президент Барак Обама.

В речта той засегна темите за тероризма, международните коалиции и американската икономика.

Твърденията за икономически упадък на САЩ са несъстоятелни. Всички приказки за икономически упадък на Америка са политическо празнословие, както и риториката, че нашите врагове стават по-силни, а Америка – по-слаба. Съединените американски щати са най-могъщата държава в света. Точка, подчерта Обама. 

Сред посланията си за единство Обама заяви, че едно от малкото неща, за които съжалява, че, че американската политика е изпаднала в състояние на дълбоко разделение и не успява да отговори а очакванията на гражданите.

"Докато разочарованието от политиката расте, чуваме призиви всеки да си стои там, откъдето е, да се използват като изкупителни жертви хора, които не изглеждат, не се молят, не гласуват като нас или нямат същия произход. Не можем да си позволим да поемем по този път. Той няма да ни донесе икономиката или сигурността, която искаме, но най-важното - той противоречи на всичко онова, за което светът ни завижда", каза още Обама като отговор на кандидата за президент Доналд Тръмп, който обяви, че в страната не бива да бъдат допускани повече мюсюлмани.

Терористите са пряка заплаха за гражданите и трябва да бъдат спрени, но те не представляват екзистенциална заплаха за нашата страна. По думите му твърденията, според които борбата срещу ИДИЛ е „Трета световна война” са преувеличени и наливат вода в мелницата на джихадистите.

„Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са – убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени”, категоричен бе Обама.

В частта на речта си за външната политика американският президент обяви, че САЩ не трябва да се изолират от световните събития, но участието в тях трябва да става чрез изграждане на широки съюзи.

Мисията на САЩ е да направи света много по-безопасен, без обаче да се превръща в световен полицай, допълни президентът.

САЩ не могат да се опитват да възраждат всяка държава, изпаднала в криза - това не е поведение на лидер, това е рецепта за бъркотия, проливане на американска кръв и начинание, което в крайна сметка ни отслабва, защото има поуки от Виетнам и Ирак и досега би трябвало да сме ги научили, каза още той.

Барак Обама призова за пореден път Конгреса да отмени търговското ембарго срещу Куба.

Последните 50 години в изолиране на Куба не успяха да насърчат демокрацията в страната и доведоха до отстъпление на САЩ в Латинска Америка. Искате ли да засилите нашето лидерство и доверието към нас в Западното полукълбо? Тогава признайте, че Студената война е приключила. Вдигнете ембаргото, заяви Обама.

Той обеща да продължи усилията си за закриване на затвора в Гуантанамо, който по думите му е скъпоструващ, ненужен и служи само като вербовъчна брошура за нашите врагове.

Обама не пропусна да отбележи и инициативата, която цели усилието да се пребори рака с публични средства.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.01 2016 в 16:57

Мощна, но за съжаление използва мощта си за да сее смърт и разруха.

На есен идва Бърни.

14.01 2016 в 11:07

По въпроса има много добра статия в DWN.
И много добра снимка на О"Бонго.
Като си тръгне О"Бонго ще остави едно голямо бонго бонфо.

14.01 2016 в 09:53

Баце в поредната си реч: България е остров на стабилността.

Ееехх, Обама, Обама. И китайците, и руснаците, и републиканците, че и Доналд Тръмп те осмяха.

13.01 2016 в 22:35

Не е лъжа. Моля само демократическата партия да отстъпи управлението докато не е станало късно.

13.01 2016 в 19:25

.

Дългът на САЩ надминал $19 трлн.долара – 110% от БВП на държавата
Реалния дълг на Съединените щати е космически и неизплатим – общо $37 трлн. долара. Според най-страшните прогнози това означава, че Щатите ще иницират нова глобална война, за да се спасят.

Цените на петрола са още един шок за USA. Масово фалират фирми.
Но троловете на Педерастка Мрежа, БХК и останалите НПОта ни облъчват с лъжи, подобно на медииното ЩАЗИ.

Ето и себестойността на петрола добит в различните държави:

Великобритания $ 52.50, Бразилия $ 48.80, Канада $ 41.00, Съединени щати $ 36.20, Норвегия $ 36.10, Ангола $ 35.40, Колумбия $ 35.30, Нигерия $ 31.60, Китай $ 29.90,
Мексико $ 29.10, Казахстан $ 27.80, Либия $ 23.80, Венецуела $ 23.50, Алжир $ 20.40, Русия $ 17.20, Иран $ 12.60, UAE $ 12.30, Ирак $ 10.70, Саудитска Арабия $ 9.90, Кувейт $ 8.50

.