Обама затяга контрола върху продажбата на оръжие в САЩ

OFFNews 05 януари 2016 в 10:25 2251 3

След десетките случаи на злоупотреба със законно притежавано огнестрелно оръжие в САЩ днес американският президент Барак Обама ще обяви мерки за увеличаване на контрола и получаването на разрешително, съобщиха световните агенции.

Мерките ще се отнасят както до лицензите, които трябва да имат оръжейните търговци, така и до проверките, през които ще минават кандидат-купувачите.

Тези действия, заяви Барак Обама пред репортери в анонс преди обявяването на конкретните мерки, ще могат да бъдат наложени от мен и без одобрението на Конгреса.

Американското бюро за алкохол, тютюн, огнестрелните оръжия и експлозивите вече ще изисква търговците на оръжия да бъдат лицензирани и да минават през проверки. Ще бъде проверявано и миналото на хората, които искат да си купят оръжие. Проверките ще бъдат извършвани от официален орган.

Държавният глава беше категоричен, че мерките не нарушават Конституцията, която защитава правото за носене на оръжие. Той изтъкна, че мерките не биха могли да предотвратят всяка масова стрелба или насилие, но налагането им им има потенциала да спаси живота на хора.

Изказването на Обама предизвика истинска емоционална буря заради заявлението му, че ще заобиколи Конгреса. Републиканци обявиха, че президентът злоупотребява с властта си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!