Нови вълнения в Махачкала. Кремъл се готви да смаже със сила протестите в Кавказ срещу мобилизацията

OFFNews 26 септември 2022 в 18:09 22588 15

Протестите продължават втори ден в Махачкала, в понеделник се стигна и до физически сблъсъци с полицията.

Снимка TRT

Протестите продължават втори ден в Махачкала, в понеделник се стигна и до физически сблъсъци с полицията.

Руските власти се готвят за жестоко потушаване на протестите срещу мобилизацията, които обхващат цялата страна и особено в Кавказ, където митингите и сблъсъците с полицията продължават втори пореден ден, съобщи Moscow Time. Според канала Труха, смачкването на бунта ще бъде възложено на чеченските отряди на Рамзан Кадиров.

Във втория ден от вълненията в Кавказ се стигна до употребата на по-сериозна сила срещу демонстрантите, а според информационните агенции и информация от социалните мрежи полицията в Махчкала е използвала срещу протестиращите, повечето от които жени, сълзотворен газ.

Напрежението в понеделник нарасна заради информацията от предния ден за задържани над 120 души, участвали в протестните действия в неделя. Малко преди полунощ срещу понеделник десет от тях бяха освободени, но задържането на останалите предизвика брожения сред местните.

В затворени канали в Телеграм върви подготовка на широк отпор и съпротива срещу действията на полицията и националната гвардия. Участници в каналите се уговарят за саботаж по железниците и подпалване на важни за инфраструктурата и силовите служби обекти. „Оставете телефоните си у дома, излезте на отдалечено място по дължината на жп линията или други обекти, огледайте се наляво и надясно, и, ако няма никой, палете и бягайте.“ – пише в инструкциите на съпротивата.

В понеделник в Дагестан се стигна до нови протести, този път съпроводени със сблъсък с полицията и частите на Росгвардия. Въления имаше и в Кабардино-Балкарската република, където няколкодесетки жени излязоха в центъра на Налчик пред сградата на областната управа. Видеокадри показаха, че на място да „преговарят“ с протестиращите жени са изпратени униформени, но диалог не се получи. В Махачкала в понеделник са задържани най-малко 20 души, според информацията, с която разполага ВВС, а стотина души са били разпръснати на митинг в Хасавюрт.

Въпреки, че в събота и неделя имаше протестни действия в Москва, Санкт-Петербург и Новосибирск и там бяха задържани над 800 души, Кремъл е обезпокоен не от вълнения в центъра, а от загуба на влияние в Кавказ и по-специално в Дагестан.

Според близки до президентската администрация, цитирани от руското издание „Медуза“ властите възнамеряват да "спрат" протеста, а ако спирането не е възможно по мирен начин, да бъде употребена твърда сила.

Загрижеността на Кремъл не е случайна. В националните републики политиката в моменти на изостряне придобива силна етническа окраска и това, което в Москва или Челябинск изглежда като „война между Русия и Украйна“, в Махачкала и Якутск се възприема като война между „руснаци и украинци“. Политологът Абас Галямов обяснява ситуацията така: „Тъй като „руснаците“ в тази ситуация се оказват в ролята на „имперски народ“, за лакците (коренното население на Дагестан) и якутите е неясно защо трябва да участват в това.

Според източници на Meduza властите вярват, че широко разпространеното недоволство от мобилизацията в цялата страна ще бъде потушено с помощта на пропаганда: за целта на гражданите ще бъде разказано за плановете на НАТО да „ограби и разчлени“ Русия, а гневът ще бъде канализирът към военните окръжия, които уж, не изпълняват ясно дадените указания на главнокомандващия.

Но протестите, които Кремъл видя в първите дни на мобилизацията, са само началото, сигурен е Галямов: повечето хора се нуждаят от време, за да вземат решение и да осъзнаят, че масовата мобилизация не е телевизионна абстракция, а скоро техните приятели и роднини ще започнат да да се връщат у дома в ковчези.

„Докато президентът запазва позициите си – не по-малко от една трета от избирателите са му напълно лоялни. След шест месеца тази група ще се свие трикратно, ако не и повече.“ – прогрозира Галямов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

15

Едър Вредител

28.09 2022 в 12:08

Ботокса обяви война и на руснаците баси тъпоъгълника

12078

14

edin slep

26.09 2022 в 22:05

Има много потиснати народи в Русия, българите са само едни от десетките. Дано се справят ...

1236

13

БотоксПутю

26.09 2022 в 21:19

Браво на Кабардини-Българките! Достойни жени.

12073

12

IvanofRumen

26.09 2022 в 20:49

На първото видео се виждат цивилни мутрички надуващи се като пуеци. Много ми напомнят на мутрите защитници и подкрепящи каскета и простака евроатлантик.

15914

11

поп Дръвчо

26.09 2022 в 20:49

1 Джендо: Ще разграбят оръжие от казармите ако има. Има из нета снимки какво раздават на "могилизираните".

Оръжието из Кавказ си е у хората, в голямата си част "охолощено" ама всеки стругар може да го преправи за няколко часа на бойно.

4 Пропаганда: Той Кавказ си гори, няма нужда да му се помага. Имам известни подозрения че Кадиров ще свърши на чеверме.

15914

10

поп Дръвчо

26.09 2022 в 20:44

Кавказ-Сила!

(крайно време е да разтребят руските колаборационисти като Кадиров)

1220

9

хr4

26.09 2022 в 20:35

Мурдер, за момента в Кочината пари дава само руснята, ама нещо никой не иска да ги вземе. Защо ли?
Не очаквам отговор. За такъв все пак се иска поне някакъв интелект. Дори и овчи.

925

8

Коментатор

26.09 2022 в 20:28

В Дагестан досега има огромен брой жертви пропорционално и мобилизацията и арестите текат с пълна сила, така че е съвсем логично да има много протести

-1650

7

ob1

26.09 2022 в 19:56

"Абе има и се активират и пета и шеста колона... какво ли не правят парите, особено зелените!!!"

Абе, ордерче, много интересен пост си изплякал. Първо казваш, че в магучая има продажници, а после казваш, че зелените парици правели повече неща от незелените. Тавариш мутрофанова ще те соли в пасольството :)
Инак в статията кефи как си мислят, че приятелите им ще се връщат в ковчези. Няма такива екстри за редниците, ребята... Само за офицерите. Смотльовците ще торят слънчогледа, за да се спестят пари на богатата иначе руZка "държава"

22548

6

dolivo

26.09 2022 в 19:40

хохохо, какви проблеми си създаде Путин, хахаха

гражданска война
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика