Москва разгърна военна база в Сирия до тази на САЩ

Вилдан Байрямова 17 декември 2018 в 18:19 6416 0

Русия и САЩ в Сирия

Снимка Dailysabah

Руското министерство на отбраната започна да оборудва военна база в района на американската в Ет-Танф, близко до селището Ал-Заз в северо-източната част на провинция Хомс, Сирия.

Това става след отказа на САЩ по предложението на Москва за съвместни действия по гарантиране на безопасността в същия район, съобщават сирийски медии, цитирани от руския „Независимая газета“.

Руската база е пряко до границата на 55-километровата зона на американския обект, там вече са дислоцирани съвременни системи за противовъздушна отбрана. Дежурят подразделения, които вече са регистрирали настъплението на проамериканските бойци и скоро, по данни на сирийските медии, там ще бъдат доставени тежки ракетни установки.

„Не мисля, че в района на Ет-Танф ще възникне конфликт на руските подразделения с американските. Военните на Русия се намират в Сирия на легитимна основа, което не може да се каже за подразделенията на Пентагона. Руските и сирийските сили се концентрират недалеч от Ет-Танф, за да осигурят стабилност, да унищожат до край групировките на терористите от Ислямска държава и да помогнат на бежанците в лагера „Ер-Рукбан“. И разбира се, такива действия ще бъдат насочени към невоенното извеждане на американските военни от сирийската територия“. Така пред „Независимая газета“ коментира ситуацията военният експерт Шамил Гареев.

В публикацията се посочва, че противоречията между Русия и САЩ се задълбочават. Покрай военните, те носят и хуманитарно-икономически характер, което блокира мерките по стабилизацията на обстановката в страната на изток от Ефрат и на юг в района на контролирания от американците Ет-Танф. Това недвусмислено е посочено в обръщението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу към американския му колега Джеймс Матис, което миналата седмица бе предадено на Пентагона чрез аташето по отбраната на посолството на САЩ в Москва.

Шойгу е заявил на Матис загрижеността във връзка с „нарастването на кюрдско-арабските противоречия на контролираните от САЩ територии и с фактите за масовата гибел на мирни жители при бомбардировки, реализирани от международната коалиция, оглавявана от Вашингтон. Акцентира се и върху нерешения проблем в бежанския лагер „Ер-Рубкан“, където „над 50 000 сирийци са принудени да оцеляват в тежки условия“. Руското военно министерство е недоволно и от фактическата опека на САЩ за контрабандата на въглеводородни суровини извън пределите на Сирия от контролираните от американците райони отвъд Ефрат, а това оказва негативно влияние върху перспективите за възстановяването на сирийската икономика.

Официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи през социалните мрежи, че вече три денонощия реакция от американското ведомство за тези и други факти не е последвала. Междувременно оценка за действията на САЩ и техните съюзници в Сирия огласи официалният представител на международната коалиция, полковникът от американските сухопътни войски Шон Райън. Той съобщи, че групировката Ислямска държава все още представлява реална заплаха в Сирия, но краят й е близкo. Райън посочи, че антитерористичните операции в долината на Ефрат „вървят много добре“ и кюрдските отряди от Демократичните сили на Сирия „продължават да напредват към центъра на град Хаджин и неговите покрайнини“. Подобни „победни“ съобщения от устите на представители на Пентагона звучаха не един път, отбелязва руското издание.

В същото време боевете в околностите на Хаджин, който по оценките на експертите, представлява последната крепост на Ислямска държава в югоизтока на страната, продължават повече от месец. Градът е разположен на 30 км от границата с Ирак на източния бряг на река Ефрат и с още 9 населени пункта е превърнат от бойците в солидно укрепен район, и отрядите на сирийските Демократични сили не могат да го завземат дори и с подкрепата на САЩ.

Според оценките на руското министерство на отбраната обаче овладяването на такъв район е възможно за не повече от две седмици. Но за американците, както е видно, това не е изгодно. Ако те унищожат всички формирования на Ислямска държава, формални причини за присъствието на САЩ в Сирия няма да има. Съдейки по последните изявления на президента Доналд Тръмп, американците не смятат да напуснат Сирия в близко време. На фона на подготовката на Турция за военна операция в Северна Сирия, САЩ вече разгърнаха три наблюдателни пункта. Анкара по принцип бе против такива действия. Но след телефонния разговор на председателя на Комитета на началниците на щабове на въоръжението сили на САЩ генерал Джозеф Данфорд и началника на Генералния щаб на турция генерал Яшар Гюлер двете страни сякаш постигнаха консенсус. Според информация на Анадолската агенция генерал Данфорд е уверил колегата си, че наблюдателните военни пунктове на САЩ са предназначени за спиране на заплахите срещу Турция, които могат да възникнат от сирийска територия“, от войските на Башар Асад и поддържащите го руски военни подразделения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !