Макрон заплаши с незабавен отговор при атака с химическо оръжие в Сирия

OFFNews 29 май 2017 в 20:28 9501 6

Снимка РИА Новости

Френският президент Еманюел Макрон заплаши с незабавен отговор от страна на Париж при всяко използване на химическо оръжие в Сирия. 

Това стана ясно от думите на Макрон на общата пресконференция с руския му колега Владимир Путин след срещата им в двореца Версай. 

Макрон посочи, че иска засилване на партньорството с Русия в борбата с тероризма в Сирия и в икономическото пратньорство между страните, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нашият абсолютен приоритет е борбата с тероризма. Това е нещото, което трябва да ръководи нашите действия в Сирия и по което аз искам отвъд работата, която ние вършим в рамките на международната коалиция, да можем да засилим и нашето партньорство с Русия", каза Макрон.

Той допълни, че иска в Сирия да бъде постигната демокрация, като се запази целостта на сирийската държава. 

Френският президент каза още, че е обсъдил с Путин правата на гейовете в Чечня и допълни, че ще бъде "бдителен по този въпрос". 

Двамата са обсъдили и ситуацията в Украйна. Макрон се обяви за бързо провеждане на среща на върха в нормандски формат (Германия, Франция, Русия и Украйна). Утре подобна среща на ниво заместник-външни министри ще има в Берлин.

Макрон каза още, че разговорът му с Путин е бил откровен и че имат разногласия. 

"Ние сме изпълнени с решимост да търсим съвместни решения на всички тези проблеми - разбира се, по такъв начин, че те да не влошават ситуацията, а само да я подобряват", каза Путин, от своя страна.

Руският лидер изтъкна, че двамата са се обединили около мнението, че "най-важната задача днес е нашата обща борба с тероризма".

Според него е "невъзможно да се бориш с терористичната заплаха, като разрушаваш държавността в страните, които и без това страдат от вътрешни проблеми и противоречия". Той съобщи, че на преговорите Макрон е предложил да се създаде специална работна група, чиито представители биха могли да посетят Москва и Париж и "в практически план да установят взаимодействие в борбата с терористичната заплаха, която е извънредно опасна както за нас, така и за европейските страни, включително Франция".

В отговор на журналистически въпрос Путин за пореден път отрече руска намеса на изборите в която и да било страна. Той допълни, че тази тема не е била засягана по време на разговора с Макрон и той не е проявил никакъв интерес към този въпрос. 

Путин каза още, че срещата му с лидера на партията "Национален фронт" Марин льо Пен в Москва не означавала, че Русия се е опитвала да влияе на изборите във Франция.

"Ако госпожа Льо Пен ни е помолила за среща, то защо трябва да й отказваме, още повече (и това е главното за нас) тя публично винаги е заемала позиция за развитие на отношенията с нашата страна. Но това не означава, че ние се опитваме някак да повлияем на изборите", подчерта Путин.

"Фундаменталните интереси на Москва и Париж са много по-важни от текущата политическа конюнктура", подчерта Путин. Той обърна внимание, че за последните години нито една френска компания от почти 500 не е напуснала руския пазар. Според него преките френски инвестиции в икономиката на Русия са нараснали с 2,5 млрд. долара през 2016 г., а стокооборотът е нараснал с 14 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови