Македония ще загази, ако избере ''патриотите'' от ВМРО да я управляват

САЩ искат да убедят македонците, че трябва да променят конституцията си

OFFNews 22 януари 2024 в 19:30 3997 1

Димитър Ковачевски и Джеймс О'Брайън

Снимка БТА/АП

Димитър Ковачевски и Джеймс О'Брайън

Вътрешнополитическото напрежение в Северна Македония беляза въпросите към помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън и премиера на страната Димитър Ковачевски на съвместната им пресконференция след срещата на лидерите на държавите от Западните Балкани за плана за развитие на региона на ЕК.

С наближаването на срока за избор на техническо правителство и парламентарните избори политическото противопоставяне става все по-голямо, а от седмици в медиите се появяват спекулации, че САЩ настояват албанските политически партии, независимо дали са във властта или в опозиция, да подпишат неофициален документ, с който се задължават след изборите да не влизат в коалиция с партия, която в рамките на шест месеца след изборите не осъществи конституционните промени. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ продължава да твърди, че „под български диктат” няма да приеме промени в конституцията на страната, а след изборите ще търси начин как Северна Македония да започне преговори с ЕС „по достоен начин”.

Попитан дали информацията за такъв документ на албанските партии е вярна, Джеймс О'Брайън отговори, че не знае нищо за документа, но остава на позицията от предишното си посещение в страната, че гражданите на Северна Македония сами трябва да решават за пътя на страната в бъдеще.

„Смятам, че една партия предлага път напред и приема критики. Друга партия казва, че мисли за начин как (държавата) да се придвижи напред и е справедливо гражданите да попитат тази партия. И сами да изберат между визията, която познават, и това, което е дадено като обещание”, отговори той.

По време на посещението си в Скопие през ноември Джеймс О'Брайън се срещна с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, а думите му по повод председателя на опозицията в интервю за „360 градуса” продължават да се коментират в страната.

„Ако някой ви каже: имам по-добра оферта (за конституционните промени), но няма да ви кажа сега каква е тя, това е човек, от когото не бихте си купили автомобил”, каза тогава О'Брайън. Мицкоски, попитан за това по-късно, каза, че изявлението на помощник държавния секретар на САЩ е било направено преди срещата им.

Въпросите към Ковачевски на съвместната пресконференция днес бяха свързани с друга позиция на ВМРО-ДПМНЕ, че опозиционната партия ще предложи свои представители в техническото правителство, но ще гласува с „въздържал се” за него. От управляващия СДСМ заявиха, че ако опозицията не гласува собствените си министри, няма основание и СДСМ да ги гласува. Правителството, което трябва да подготви предстоящите избори трябва да бъде гласувано в парламента на страната в последния ден на тази седмица.

„Всеки трябва да работи в съответствие със закона и в съответствие с демократичните принципи. Номинирате министри и ги подкрепяте, не може да очаквате да номинирате министри и някой друг да подкрепя вашите министри. Такова нещо не съществува в световната практика и смятам, че до неделя има достатъчно време“, посочи Ковачевски.

Междувременно на проведената днес координационна среща в парламента не са присъствали представители на опозицията, а в краткото съобщение от кабинета на председателя на парламента Талат Джафери се посочва, че графикът за работата на парламента остава непроменен и подготовката за избор на техническо правителство трябва да приключи с гласуването му в неделя, 28 януари.

(Маринела Величкова, БТА; Заглавието е на OFFNews)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!