Лидерът на окупационната власт в Херсон отровен. Самолет откара Салдо в болница в Москва

Красимир Крумов 06 август 2022 в 15:03 11472 1

Владимир Салдо на празника на Шумен през май 2011 година.

Снимка Красимир Крумов

Владимир Салдо като кмет на Херсон на празника на Шумен през май 2011 година.

Ръкоположеният от Москва окупационен губернатор на Херсонска област Владимир Салдо е постъпил в болница по спешност и се намира в състояние на медикаментозна кома, съобщиха едновременно украински и руски източници. Според руския „Известия“ Салдо е бил отровен.

За рязкото влошаване на здравето си и за оттеглянето си от оперативното ръководство на областта в четвъртък вечерта съобщи самият Салдо в Телеграм:

„След поредното съвещание с Правителството на Херсонска област към мен се приближи министърът на здравеопазването (окупаторите в Херсон имитират структурата на обявилите независимост ЛНР и ДНР) и, виждайки външния ми вид, започна да настоява за незабавни медицински изследвания. Аз, разбира се, отказах, но министърът доведе в кабинета лекари, които като ме прегледаха настояха за незабавна хоспитализация. След като обсъдих с председателя на Правителството и с колеги, реших да се съглася с предложението на лекарите.

Следвайки съветите на лекарите, аз се съгласих да се подложа на медицински преглед. По предварителни данни влошаването на моето състояние е резултат от усложнения след прекарано заболяване от COVID-19. Независимо от неразположението, аз пордължавах активната си дейност на ръководния пост, провеждах работни срещи и мероприятия на терен в областта. Като цяло се чувствам добре. Лекарите говорят за позитивна динамика. Администрацията на Херсонска област продължава работата си в нормален режим под ръководството на вр. и. д. глава на областта Сергей Елисеев.“

Елисеев, който заема поста на Салдо е сулжител на руската ФСБ, съобщи правителственият украински Център за народна съпротива.

Според „Известия“ причина за влошеното състояние на Владимир Салдо е отравяне. На пациента са му взети кръв и урина и са изпратени за изследване в токсикологията, назначени са експертизи. Според канала „База“ до няколко дни лекарите ще са състояние да определят дали в тялото на Салдо се намира някаква отрова. Междувременно политикът е вкаран в състояние на фармакологична кома. За комата съобщиха и кремълските издания, сред които Russia Today, въпреки, че заместникът на Салдо Кирил Стремоусов определи публикациите за комата на шефа му като украински фейк.

„Слуховете за комата на Владимир Салдо са директно участие във войната на страната на врага." - написа Стремоусов.

В петък вечерта положението на Салдо се е влошило и по предложение на лекарите със специален самолет от Симферопол е бил транспортиран в Москва в института Склифасовски, за да му бъде оказана квалифицирана медицинска помощ.

„Гаулайтерът на Кремъл“, както наричаха украинците проруския лидер на Херсон, беше в списъка за ликвидиране на херсонските партизани. Позиви със снимката на губернатора се появяваха след всяко покушение срещу колаборант в града, а под снимката пишеше: Ти си следващият.

66-годишният Владимир Салдо е бивш депутат, бил е три мандата кмет на Херсон. След нахлуването на Русия в Украйна премина на страната на Москва и беше назначен през април за военно-граждански ръководител на областта. На 11 юни беше сред първите жители на Херсон, които получиха руско гражданство. Преди няколко дни САЩ наложиха на колборациониста на Кремъл персонални санкции. До официалната й забрана от Киев беше лидер на партия „Блок на Владимир Салдо“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?