Контранастъплението на ВСУ продължава, регистриран е 20-километров пробив между Лиман и Купянск

OFFNews 25 септември 2022 в 20:36 15645 9

Интерактивната карта показва местата, където ВСУ са успели да пробият руската защита.

Снимка Meduza

Интерактивната карта показва местата, където ВСУ са успели да пробият руската защита.

Украинската офанзива по линията на фронта продължава, а Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) изглежда са пробили руската отбрана в ъгъла, където се срещат Харковска, Донецка и Луганска области, коментира в разбор на картата на военните действия в Украйна руското издание „Медуза“.

Интерактивна карта, създадена от анализаторите на портала, показва мащаба на военните действия в Украйна и регистрира щетите, които руската армия е нанесла на Украйна. Картата е съставена само с помощта на предварително публикувани в отворени източници (обикновено в социалните мрежи) фото- и видеоматериали, уточняват от изданието с уговорката, че нямат възможност да проследяват събитията в реално време и актуализират със закъснение – средно около два дни спрямо ситуацията на фронта. Последните данни са актуални към 15:10 часа по московско време в събота.

Според анализа на „Медуза“ продължава украинската офанзива в североизточната част на страната, която започна на 6 септември. Руската армия не е успяла да спре Въоръжените сили на Украйна на границата на реките Оскол и Северски Донец преди седмица, а сега украинските сили са намерили намериха слабо място в новата отбранителна линия.

След форсирането на Северски Донец въоръжените сили на Украйна не успяха да щурмуват основния укрепен район на руската армия в Лиман (руското командване прехвърли там резерви). Засега няма напредък от украинския плацдарм на река Оскол в Купянск.

Между Лиман и Купянск обаче е извършен пробив. От предмостията в Святогорск и близо до град Оскол въоръжените сили на Украйна са преминали в настъпление, заемайки Яцковка (потвърдено с видео) а според руските военни кореспонденти украинците са напреднали на 20 километра на изток, до село Редкодуб (визуално потвърждение за пробива все още не е получено). Ясно е, че тук настъпват големи украински сили: въоръжените сили на Украйна успяха да прехвърлят тежка техника и артилерия на източния бряг на Северски Донец и Оскол.

Планът на украинското командване все още не е напълно ясен.

Има и по-малко амбициозен вариант – украинците да се опитат да обкръжат Лиман с удар от района на Редкодуб (или да принудят руските войски да отстъпят от него), за да продължат настъплението по Северски Донец към Кременная и Северодонецк в Луганска област.

По-амбициозният план е да се удари първо по река Оскол, за да се отблъснат руските войски от Боровая и Купянск, а след това по град Сватово в Луганска област, който е обвързан с цялото снабдяване на руските войски в това направление, и по-нататък към Старобелск. В бъдеще подобно настъпление може да позволи на ВСУ да сринат руската отбрана и да достигнат фронтовата линия от 23 февруари в района на Луганск. Но тук рисковете са големи: самите украински войски ще се откъснат от базите си за снабдяване, а руската групировка в Лиман ще останат в техния тил.

Друго (но по-мащабно) настъпление на Въоръжените сили на Украйна в района на Луганск е на другия, десния бряг на Северски Донец. Украинските войски се опитват да пробият по най-краткия път директно към Лисичанск. Вече е окупирано село Белогоривка, което стана първото освободено селище в Луганска област (има видеопотвърждение за това).

Южно от Белогоровка настъплението на ЧВК Вагнер продължава, сякаш нищо не се е случило. Наемниците са се насочили директно към покрайнините на Бахмут, който е важен център на украинската отбрана в Донбас. ЧВК води улични боеве с украински защитници в пределите на съседния град Соледар.

Украинските въоръжени сили продължават да се опитват да настъпят в югозападната част на окупираните територии, въпреки че досега са постигнали само ограничен успех там с цената на големи загуби. През изминалата седмица украинските сили успяха да разширят допълнително своя плацдарм на река Ингулец близо до Сухой Ставок. В същото време тук - както и в други сектори на Херсонския фронт, например в района на село Правдино - те търпят тежки (документирани) загуби.

Вероятно украинското командване очаква Въоръжените сили на РФ да бъдат евакуирани от Херсон под натиска на Въоръжените сили на Украйна, тъй като те продължават да изпитват трудности при снабдяването на групировката си през Днепър. Руските военни инженери обаче не се отказват от опитите си да възстановят мостовете през Днепър в Нова Каховка и строят нови фериботни преходи в Херсонска област.

Червените точки върху картата, изготвена от експертите на „Медуза“ показват скорошни събития, сивите точки показват по-ранни събития. Черното показва приблизителната линия на контакт към датата на актуализиране; червените и сините квадратчета представляват районите, окупирани (от началото на септември) от руски и украински. За първи път на картата са показани териториите, контролирани от руски и украински сили, и приблизителната линия на съприкосновение между тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

9

ob1

26.09 2022 в 20:00

Кое е фейк, ордерче? Клиповете от границите ли? Много организирани тия фейкове, мамин сладък. Я коментирай - https://offnews.bg/sviat/gruzia-pusna-rusnatcite-da-minavat-darzhavnata-granitca-pesha-pesheho-785822.html

345

7

Джендо Джедев

26.09 2022 в 09:27

Ордьовърчо,

То в края на февруари говореха и че Украйна ще падне за 5 дни, ама... Та ако ставаше с говорене, Рашка щеше да е страна за чудо и приказ, пък то - кочина. От която за 3 дни избягаха 300000 здрави и прави мъже. :D

-1655

6

ob1

26.09 2022 в 08:15

ордерчо, къде го говорят? Звездите ли ти го говорят, дебелата тьотя в пасольството ли?

924

4

Diogen

25.09 2022 в 21:25

Да продължават докато изгонят и последния окупатор от земята си. Путлер да не дрънка с ядрени оръжия, защото му се пише лошо. Вече няколко специални самолети "Кобра" на Пентагона за електронна война срещу атомни ракетни установки бяха прехвърлени в Европа. Това означава, че заплахите на ботоксовия идиот са приети и вече се мисли за контрамерки. Гномът натика бутона и следва тишина...Ако лудият диктатор реши да играе атомен футбол, НАТО ще даде на Украйна мощни далекобойни ракети, с които да бъде атакува Русия в дълбочина.

318

3

Valioka

25.09 2022 в 21:10

Абе, еврото, ордера и онова недоразумение от перник нема ли да си скъсат галошите, тичайки да гласуват за присъединяването...

1160

2

bursuk

25.09 2022 в 20:47

БОЙ ПО РУСКИТЕ ФАШИСТИ, НИКАКВА МИЛОСТ ЗА ИЗНАСИЛВАЧИ, МАРОДЕРИ И ФАШИСТИ!!!! СЛАВА НА УКРАЙНА!!!

9347

1

Анализи

25.09 2022 в 20:47

Слава на Украйна!